mei 102011
 

Vlaams minister Geert Bourgeois, bevoegd voor Toerisme, heeft deze voormiddag de nieuwe jeugdherberg Pulcinella in het centrum van Antwerpen officieel geopend. Pulcinella beschikt over 162 bedden en is een eigentijdse, trendy jeugdherberg met veel comfort. In april 2007 startte Toerisme Vlaanderen met de bouwwerken aan de jeugdherberg. De stad Antwerpen schonk als locatie een braakliggend stuk grond aan het Bogaerdeplein, in het historisch centrum van de stad. De vzw Vlaamse Jeugdherbergen zal de jeugdherberg uitbaten. De nieuwe jeugdherberg is een aantrekkelijke troef voor het internationale jongerentoerisme.  Met de opening van de nieuwe jeugdherberg “Pulcinella” in de historische Antwerpse binnenstad, wordt een nieuwe en belangrijke stap gezet in de uitbreiding en modernisering van het Vlaamse jeugdherbergnetwerk. Met 21 vestigingen waar jaarlijks ongeveer 325.000 gasten verblijven, versterkt VJH zo haar belangrijke rol in het internationaal jeugdtoerisme. De vraag naar een hedendaags “city-hostel” met een centrale ligging en goede bereikbaarheid in de stad was groot. De oude jeugdherberg op de rand van de snelweg beantwoordde immers helemaal niet meer aan de comforteisen van deze generatie. Tijdens een panelgesprek gaven schepen van Jeugd Leen Verbist, voorzitter Vlaamse Jeugdherbergen Marc Yseboot, voorzitter van de Federatie van Europese jeugdherbergorganisaties Paul Goldfinch minister Geert Bourgeois hun mening over de nieuwe jeugdherberg. Minister Bourgeois: “Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad, maar ik ben blij dat ik de jeugdherberg vandaag officieel mag openen. Het is een schitterend gebouw dat past in de omgeving en ook de ligging is ideaal: midden in het hippe modecentrum en goed bereikbaar met het openbaar vervoer.”

De Antwerpse jeugdherberg is gebouwd door Toerisme Vlaanderen met veel aandacht voor design, duurzaamheid en toegankelijkheid. Het gebouw past in het streven van Vlaanderen om zich te profileren als kwaliteitsvolle bestemming. De Vlaamse Jeugdherbergen vzw staat in voor de exploitatie. De jeugdherberg is net als de andere stedelijke jeugdherbergen bedoeld voor het individueel jongerentoerisme, met een stevig aandeel buitenlandse overnachtingen. Het jongerentoerisme is een steeds belangrijkere toeristische markt in de wereld. Ook in Vlaanderen is dat het geval. Jaarlijks overnachten zo’n 500.000 jongeren tussen 18 en 29 jaar in onze kunststeden. Minister Bourgeois en Toerisme Vlaanderen hebben de ambitie om in de toekomst nog meer jonge toeristen naar Vlaanderen te lokken. Kwaliteitsvol en betaalbaar logies voor jonge toeristen is daarvoor een minimumvereiste. De huidige jeugdherbergen in Vlaanderen zijn echter vaak verouderd. “De jonge reiziger van nu wil ook meer comfort in de jeugdherberg. Hij wil kunnen slapen in kleinere slaapkamers in plaats van in vooroorlogse zalen met 50 bedden. Hij wil eigen sanitair op de kamer, verlangt een aantrekkelijk onthaal, moet op het internet kunnen surfen, enzovoort. Pulcinella voldoet aan deze eisen”, aldus minister Bourgeois. Tijdens de rondgang en receptie werden de aanwezigen vergast op een optreden van ‘De Poesje van de Lange Wapper’ en gitariste Roselien Tobbackx, finaliste van De Kunstbende.

Jeugdherberg Pulcinella is gelegen aan het Bogaerdeplein aan de Sint-Antoniusstraat 30 in Antwerpen. Meer info via www.hihostels.com.