mei 212012
 

In de Kapelstraat 108 in Hoboken bevindt zich het Antwerps Poppengasthuis. Wij ontmoetten er de 38-jarige bezieler en drijvende kracht Steve Geuens voor een gesprek.

Steve Geuens: “De liefde voor het maken en herstellen van poppen kwam van mijn moeder en grootmoeder. Zij volgde een cursus in het Speelgoedmuseum Mechelen begin de jaren tachtig. Onder hun begeleiding maakte ik mijn eerste pop toen ik 10 jaar oud was. In Antwerpen bestond toen een poppengasthuis op de Sint-Jacobsmarkt in Antwerpen. Toen in 1990 die mensen er mee stopten, vroegen zij aan mijn ouders om de zaak over te nemen. Mijn ouders hapten onmiddellijk toe en verplaatsten de winkel naar Hoboken. Het was daarna dan ook normaal dat ik in de zaak kwam. Vanaf 1995 combineerde ik de zaak met beurzen. Maar na een aantal jaren werd het duidelijk dat die combinatie niet meer vol te houden was. Ook omdat het herstellen van poppen een tijdrovende bezigheid is. Tegenwoordig zijn we nog aanwezig op een aantal beurzen en concentreren we ons meer op het herstellen van poppen.”

Maar een pop is zomaar een pop. De poppen die we heden kennen hebben hun oorsprong in de 17de eeuw en werden hoofdzakelijk in hout gemaakt. Vanaf 1870 werd hout en papier maché gebruikt. Als speelgoed voor de kinderen van rijke families moet we wachten tot in ca 1850 en vooral in Frankrijk. Later kwamen er poppen in porselein door de opkomst van de modehuizen. Die gebruikten de porseleinen poppen voor de presentatie van kleding. Maar geleidelijk aan werd het porselein vervangen door celluloid. In 1896 namelijk produceerde de Duitse fabriek Schildkröt uit Mannheim de eerste pop in celluloid. Een groot voordeel van celluloid was dat de poppen afwasbaar en breukvast waren. Een nadeel bleek echter de ontvlambare aard van het goedje te zijn zodat moest uitgekeken worden naar een ander materiaal. En dat werd uiteindelijk het geheime recept van de firma Schildkröt zelf.

Steve Geuens: “Wij hier in het Poppengasthuis herstellen natuurlijk niet alleen poppen van Schildkröt. Alle poppen zijn welkom. De poppen die hersteld worden hoeven niet altijd duur te zijn. Ook de emotionele waarde kan een aanleiding zijn voor een herstelling of restauratie. Er wordt mij geregeld de vraag gesteld welke poppen het meest worden verkocht en in aanmerking komen voor een herstelling. In Nederland zijn dat de Wildebras-poppen, in Frankrijk heb je dan weer de poppen van ‘Petit Colin’ en in België zijn het vooral de Unica-poppen.”

Meer info: tel/fax 03-828.05.47 (na 20u) – Kapelstraat 108, 2660 Hoboken.

www.schildkroet.de of www.schildkroet.com.