Het noorderlicht is immens populair en dat merken we bij Nordic! Het blijkt voor velen een item te zijn op de bucketlist. Op het internet circuleren fantastische foto’s die blijkbaar aanstekelijk werken, het effect ervan is duidelijk.

Noorderlicht (ook wel poollicht of aurora genoemd) is alleen zichtbaar als het donker is. Het gaat om een groene lichtgloed die af en toe overvloeit in kleurrijke banden. Meestal gaat het om een zacht golvende ‘show’ waarbij ook de intensiteit een speels karakter vertoont. Bij zeer krachtig noorderlicht lijken de rode en groene gordijnen langzaam te dansen op de wind, maar de variaties zijn eindeloos.

Het ontstaat als elektrisch geladen deeltjes van de zon via de noord- of zuidpool van de aarde binnendringen in de dampkring. Die elektrisch geladen deeltjes worden bij grote zonneactiviteit in de ruimte geslingerd: een zonnestorm. Van zodra ze tegen de aarde ‘botsen’, worden ze door het magnetisch veld van de aarde afgeleid naar de polen (noord & zuid). Daar reageren ze met de zuurstof en stikstof van de atmosfeer, en dat veroorzaakt rode en groene kleuren.
Een absolute beste periode om het noorderlicht te zien op IJsland, is er niet, maar vanaf september tot en met maart is de kans het grootst. En dikwijls speelt de meeste activiteit zich af tussen 23u en 02u. De locatie op IJsland maakt weinig uit, als het maar donker is (weg van kunstlicht) met een heldere hemel. Verkeerdelijk wordt ook gedacht dat hoe kouder het is, hoe groter de kans op noorderlicht. Dat klopt niet. De temperatuur heeft geen enkele invloed op het verschijnsel.

Foto: www.nordic.be