Een tank, een katapult, een vliegmachine: het genie van Leonardo da Vinci komt weer helemaal tot leven op Clos Lucé, in het Loiredal. Want hier in het park staan levensgrote maquettes van zijn ongelooflijke bedenksels. Het ene apparaat is nog fantastischer dan het andere. En wat ook geweldig is: je kunt in 3D de werking zien, op een expositie in samenwerking met Dassault Systèmes.
De luchtschroef
Het is niets anders dan een voorloper van onze helikopter, deze schroef gemaakt van strak gespannen linnen rond een metaaldraad. Hij komt handmatig in beweging door te draaien aan de houten slingers rond de centrale as.
Een geleed zweefvliegtuig
Dit is ongetwijfeld de bekendste, zo niet de meest bizarre uitvinding van Leonardo Da Vinci, die geobsedeerd was door de vliegende mens en altijd bezig de vlucht van vogels en vleermuizen te bestuderen.
De supertank
Een ander kenmerkend idee van de Italiaanse meester. Onder een schild zoals dat van een schildpad, voorzien van strategische gaten, zitten dertig kanonnen verstopt. Dekking…
De katapult
Toen Leonardo da Vinci in dienst was van de Graaf van Milaan, Ludovic Sforza, ontwierp hij meerdere afschrikwekkende oorlogsmachines, zoals deze katapult.
Een afstandsmeter
Oftewel: een voorloper van onze huidige kilometerteller. Bij iedere omwenteling van de as van deze kruiwagen, valt via een ingenieus systeem een steentje in een mandje. Als je aan het eind van de rit al die steentjes telt, kan je daarmee de totaal afgelegde afstand bepalen.
Een mechanische tamboer
De maestro verzon ook artistieke instrumenten, zoals deze automatische trommelaar. Zonder twijfel bedacht met het oog op lange parades en militaire defilé’s.

Meer informatie: de expositie ‘Léonard de Vinci à l’heure du virtuel’ op Clos Lucé, tot 31 december 2018.

Foto’s: © Dassault Systèmes

info.be@france.fr – be.france.fr/nl