Deze week ging het creatieproces in van Drawings, waarbij de Kunst/Werk satellieten Lise Vachon, Igor Shyshko en Nathan Ooms samen met Marc Vanrunxt vanuit Brussel werken en Georgia Vardarou en Peter Savel vanuit La Caldera, een residentie in Barcelona.
Drawings is een samenwerking met Slagwerk Den Haag, het Nederlandse slagwerkensemble, bestaande uit 6 percussionisten.
Op uitnodiging van Slagwerk Den Haag, het Nederlandse slagwerkensemble bestaande uit zes percussionisten, stelt Marc Vanrunxt samen met hun artistiek leider Fedor Teunisse een nieuw model voor om dans en choreografie, beeldende kunst en live muziek te ensceneren.
Drawings zal opgebouwd worden door talloze contrasten: het hoorbare versus het onhoorbare; het zichtbare versus het onzichtbare; het waarneembare versus het nauwelijks waarneembare. Het is een duik in de kosmos, de ons omringende ruimte versus het onbereikbare.
Drawings draait rond Le Noir de l’Etoile van de Franse componist Gérard Grisey (1946-1998). Deze compositie voor een percussie sextet en tape werd gerealiseerd in 1989 en moet voldoen aan precieze voorschriften van de componist. Het publiek moet omcirkeld worden door de musici zodat de luisteraar omgeven wordt door de klank, alsof die uit het universum komt. Dit effect zal versterkt worden door het gebruik van een pulsar.
Het belooft eveneens een unieke samenwerking te worden tussen Marc Vanrunxt en de vier dansers en choreografen die sinds 2017 deel uitmaken van Kunst/Werk: Peter Savel, Igor Shyshko, Lise Vachon en Georgia Vardarou, aangevuld voor de gelegenheid met Nathan Ooms. Vanrunxt nodigt deze performers uit om mee te choreograferen aan een cluster van vijf choreografische ‘partituren’. Hiermee gaat Vanrunxt een stap verder dan in Prototype (2017) waarin dezelfde cast reeds een grote autonomie als auteur opeiste.
Beeldend kunstenaar Koenraad Dedobbeleer zorgt voor een ruimtelijke ingreep. Dedobbeleer werkt op regelmatige basis mee als scenograaf in het werk van Vanrunxt en dit sinds 2001.
Het team wordt versterkt door vaste medewerkers lichtontwerper Stef Alleweireldt en Marie-Anne Schotte voor haar artistieke advies tijdens het creatieproces.

Foto: art by Denitsa Todorova: Stone (pencil on paper and pastel, 2016)