Elk jaar verschijnen er honderden magnifieke boeken die in het oog springen omwille van de bijzondere band tussen inhoud en vorm; boeken die zich op één of andere manier onderscheiden door de verzorgde vormgeving. Een uitstekend vormgegeven boek is altijd het resultaat van de kruisbestuiving tussen verschillende artistieke en inhoudelijke visies en disciplines, die elkaar ontmoeten, soms in vraagstellen, en altijd versterken.
Boek.be, SOFAM (beheersmaatschappij van auteursrechten voor visuele kunstenaars) en GAU (Groep Algemene Uitgevers) willen deze boeken onder de aandacht brengen. Met De Prijs voor Best Vormgegeven Boeken erkennen zij uitgevers, vormgevers en visuele kunstenaars die de relatie tussen vorm en inhoud het meest succesvol realiseren. Voor deze wedstrijd kwamen boeken met een verankering in Vlaanderen, via de uitgever, ontwerper of visuele kunstenaar, uitgegeven tussen 1 januari 2017 en 30 juni 2018, in aanmerking.
Boeken in twee categorieën worden bekroond:
Prijs voor het beste boekontwerp
Prijs voor het beste beeldboek
Per categorie wordt telkens één winnaar en één eervolle vermelding toegekend. Alle genres (literatuur, kunstboeken, fotoboeken, kinderboeken, …) kwamen in aanmerking.
Beide winnaars ontvangen 1500 euro en een gratis lidmaatschap van SOFAM. Beide eervolle vermeldingen ontvangen 500 euro en een gratis lidmaatschap van SOFAM.
De Prijs voor het beste boekontwerp erkent het boek met de meest geslaagde vormgeving als geheel. Het prijzengeld gaat naar de vormgever.
De Prijs voor het beste beeldboek bekroont het boek met de sterkste visuele inhoud. Het prijzengeld gaat naar de de visuele kunstenaar: de illustrator, fotograaf, schilder, architect, ontwerper of andere kunstenaar die de visuele platen van de publicatie gemaakt heeft. In dit geval gaat het om boeken waarbij de visuele inhoud de hoofdinhoud vormt van de publicatie.
De jury bestond voor beide categorieën uit Johan Pas (voorzitter), Koen Brams, Jirka De Preter, Johan Van Looveren en Sara De Bondt. Ze beoordeelden 134 inzendingen.
De winnaars worden bekendgemaakt tijdens een feestelijke uitreiking op 27 oktober, om 20u op het Rood Podium in Antwerp Expo tijdens de vooropening van de Boekenbeurs.
De Vlaamse editie van de Prijs Best Vormgegeven Boeken werd voor het laatst uitgereikt in 2013. Dit jaar hernemen Boek.be en GAU het initiatief samen met SOFAM, dat de prijs ondersteunt.

Foto: boek.be