De Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen en Sint Lucas Antwerpen zetten vanaf 19 oktober hun pas afgestudeerde masters in de spotlight. Curator Nadia Bijl volgde de 130 studenten uit beide scholen tijdens hun laatste maanden en maakte een eclectische selectie van 27 kunstenaars en ontwerpers uit de verschillende afstudeerrichtingen. Hun toegepaste en beeldende werken worden getoond in het Zuiderpershuis in de expo COOK IT BOIL IT BAKE IT or FORGET IT! De Academie en Sint Lucas stelden in juni voor de derde keer de nieuwe generatie kunstenaars en ontwerpers voor aan het publiek op de MASTERS 2018. De expo COOK IT BOIL IT BAKE IT or FORGET IT! is een nieuw hoofdstuk in deze samenwerking met Nadia Bijl als curator en Bram Denkens als architect/scenograaf. Bijl geeft met deze expo de bezoeker een blik op de artistieke uitstroom van de Antwerpse kunsthogescholen, nadat ze vorig academiejaar de ateliers van de studenten bezocht en een definitieve selectie maakte op de MASTERS 2018 expo. In het Zuiderpershuis zullen 27 kunstenaars drie weken lang toegepaste en beeldende werken naast elkaar tonen uit alle afstudeerrichtingen van beide instituten: Beeldhouwkunst, Fotografie, Grafisch Ontwerp, In Situ, Juweelontwerp, Mode, Schilderkunst, Theaterkostuum en Vrije Grafiek.
COOK IT BOIL IT BAKE IT or FORGET IT!
De titel is te begrijpen als een oproep aan de jonge kunstenaars om na hun opleiding actief aan de kunstwereld deel te nemen en de vinger aan de pols te houden. Het uitroepteken duidt eveneens op de urgentie van de jonge garde om zich te ontwikkelen, te blijven werken en zich niet zomaar te conformeren.
Deelnemende kunstenaars: Samuel Allemand, Elena Aya Bundurakis, Atilla Buonsenso, Bertrand Cavalier, Valentin Cernat, Zeyun Chen, Charlotte Christoffels, Larissa Cluzet, Pierre Coric, Michela Dal Brollo, Jack Davey, Ayrton Eblé, Niels Goos, Emma Heiðarsdóttir, Stefan Kartchev, Molly Kwok, Jonne Nurmela, Jan Willem Reimus, Sanne Roekaers, Robert Soroko, Olga Suveizdyté-Claes, Stijn ter Braak, Charline Tyberghein, Leendert Van Accoleyen, Sietske Van Aerde, Tim Verherstraeten en Robin Vets.
De kunstwerken worden verspreid over drie zones. Elke zone heeft een eigen identiteit waarbinnen dialogen kunnen ontstaan tussen verschillende disciplines en media. In de eerste zone staat maatschappelijk engagement centraal. Hier worden werken getoond die de uiting zijn van een reflectie over en de infiltratie van de publieke ruimte. De tweede zone is spontaan, humoristisch en extravert. In de derde zone neemt het conceptuele de overhand en krijgen de bezoekers een inzicht in het uitvinden van individuele systemen. Het gemeenschappelijke van al deze uiteenlopende methodes en temperamenten is de ambitie om gehoord te worden en grip te krijgen op de wereld. Naast de drie clusters wil deze expositie ook de eigenheid van iedere kunstenaar uitlichten in de fascinerende verscheidenheid van de twee kunstscholen.
Praktisch
COOK IT BOIL IT BAKE IT or FORGET IT!

Zuiderpershuis, Leuvenstraat Antwerpen

Opening vrijdag 19 oktober om 19 uur met performances

Open van 20 oktober tot 4 november – van woensdag tot zondag van 13 tot 19 uur

Nocturne op 25 oktober van 13 tot 22 uur

Tickets: vrije toegang

Online www.instagram.com/cookitboilit
COOK IT BOIL IT BAKE IT or FORGET IT! is een initiatief van Sint Lucas Antwerpen, de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen en Antwerpen Kunstenstad. Het project wordt ondersteund door stad Antwerpen, district Antwerpen, de Karel de Grote Hogeschool Antwerpen en Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen.

Foto’s: Antwerpen Kunstenstad