Zin in een deugddoende herfstwandeling? Struinen door de bladeren, terwijl de zon de bomen in vuur en vlam zet. Paddestoelen die je vanaf de bosrand stiekem begluren. Kastanjes, eikels en beukennootjes op slingerpaadjes door dichte bossen. Wij selecteerden voor u de vijf mooiste herfstwandelingen in de Vlaamse Ardennen.
Trek je wandelschoenen aan en geniet van de frisse buitenlucht! Veel wandelplezier!
VAN DORP TOT BOS MET ADRIAEN BROUWER – ENAME – 5 KM
Deze wandeling start in de historische dorpskern van Ename en brengt je naar het nabijgelegen bos ’t Ename. Een verborgen pareltje vlakbij Oudenaarde.
Tip: Bezoek zeker ook de Adriaen Brouwer tentoonstelling in Oudenaarde.
TUSSEN HELIX EN BOSBERG – GERAARDSBERGEN – 11,5 KM
Trek ook hier je stevige stapschoenen maar aan.  Vertrekken doen we aan de voet van de Bosberg in Geraardsbergen. Hier verken je het sprookjesachtige Raspaillebos. De route loopt verder de open ruimte van het stiltegebied in zodat je kan genieten van het weidse landschap. Op de top van de Bosberg kan je in café El Faro nog even nagenieten bij een lekker streekbiertje of dampende koffie.
MUZIEKBOSROUTE – RONSE – 11 KM
Wie denkt aan herfst en een boswandeling zal zeker niet teleurgesteld zijn bij deze wandeling. Dit bos op een glooiende heuvel is een echte aanrader. Onderweg naar de top passeer je een cool speelbos en de sprookjesachtige Geuzentoren, die wel een overblijfsel uit de middeleeuwen lijkt. Even uitrusten kan op één van de nieuwe rustbanken of picknickplekjes onderweg. Lekkere lokale bieren proeven kan in Restaurant Boekzitting.
Leuk voor kinderen: Ravotten in de speelzones.
Tip: Stem deze route tot favoriete wandelroute in Oost-Vlaanderen.
DWAALLICHTROUTE – MAARKEDAL – 16,5 KM
Een uitdagende wandeling doorheen een prachtig stukje natuur aan de taalgrens. Je verkent er het Bos ter Rijst en het Brakelbos. Hier wandel je in het hartje van de Vlaamse Ardennen en kan je genieten van de meest verrassende uitzichten.
Tip: De Dwaallichtroute komt uit de Wandelgids Grensgevallen, een wandelgids met 5 uitdagende wandelingen aan de taalgrens.
BRAKELBOSROUTE – BRAKEL – 10,9 KM
Een rustige wandeling in een 52ha groot beukenbos vlakbij de taalgrens. Wandel er door de mooie boomdreven en maak er kennis met de bronnen van de Zwalm.
Tip: Voor kinderen is er ook een speelzone.
Foto’s: www.toerismevlaamseardennen.be