Tijdens Een goedemorgen met… op de Nederlandse radiozender NPO 4 heeft Tom Lanoye de dertiende Groenman-taalprijs in ontvangst genomen. Voorzitter Hans Heestermans onderbrak het programma om Lanoye de prijs te overhandigen.
Tom Lanoye: ‘Het ontroert me zeer dat ik, met mijn Waaslands accent, op dezelfde lijst mag staan met taalcoryfeeën als Martine Tanghe en Drs. P.’
De Groenman-taalprijs is een initiatief van de Stichting LOUT en wordt sinds 1993 elke twee jaar uitgereikt aan een mediapersoonlijkheid in Nederland of Vlaanderen die zich onderscheidt door goed en creatief gebruik van de Nederlandse taal. De Groenman-taalprijs bestaat uit een kunstwerk, een bronzen vogel, ontworpen door de Leidse kunstenares Hiske Bem, met het opschrift Zo speel ik veel personen, Lanoyes motto.
Dinsdag 24 september gaat Jubilee Lanoye, de nieuwe tournee van Tom Lanoye, in première in de stadsschouwburg van Utrecht tijdens het International Literature Festival Utrecht (ILFU). De Vlaamse première vindt plaats op 27 september in de stadsschouwburg van Sint-Niklaas.
Tickets en info: http://www.begeerte.be/2018/jubilee-lanoye.

Laureaten Groenman-taalprijs
1993: Nederlandse presentator Paul Witteman
1995: Belgische nieuwslezeres Martine Tanghe
1997: Nederlandse radiopresentator Frits Spits
1999: Nederlandse televisiemaker/schrijver Kees van Kooten
2001: Nederlandse tekstschrijver/presentator Ivo de Wijs
2003: Nederlandse columnist/tv-persoonlijkheid Jan Mulder
2005: Nederlandse cabaretier Freek de Jonge
2007: Nederlandse schrijver Adriaan van Dis
2009: Nederlandse schrijver/dichter/zanger Drs. P
2011: Nederlandse cabaretier/zanger Herman Finkers
2013: Nederlandse cabaretier/zanger Paul van Vliet
2015: Nederlandse kleinkunstenaar Theo Nijland
2018: Belgisch schrijver Tom Lanoye

Foto’s: Arthur Los & De Begeerte