Ook gisteren werd opnieuw een ster onthuld op de Walk of Fame en ook deze keer was dat geen kleine ster. Regisseur Harry Kümel, een van de pioniers van de Vlaamse film, kreeg een Lifetime Achievement Award en een bijhorende ster op de zeedijk.

Samen met zijn vriend en collega Raoul Servais en master Matteo Simoni wacht Harry Kümel op het moment dat hij zijn ster mag onthullen. Het is voor Kümel dan ook een verrassing als regisseur Jan Verheyen verschijnt om een laudatio te doen over zijn carrière. Verheyen, die een enorme fan is van Daughters of Darkness, de film van Harry Kümel die een wereldwijde culthit werd, heeft het in zijn laudatio vooral over de manier waarop Kümel en zijn generatiegenoten de weg geëffend hebben voor de jongere generatie regisseurs zoals hijzelf. Hij noemt Kümel niet enkel de Kubrick van de Vlaamse film, maar ook de jongste regisseur van Vlaanderen en een heerlijke provocateur. Dat wordt duidelijk uit enkele anekdotes die Verheyen vertelt over de sfeer op de filmsets van Kümel. De regisseur mag daarna het zand van zijn ster wegvegen en is zo vereeuwigd op de zeedijk van Oostende waar een groot deel van een van zijn meest bekende films gefilmd werd.
Na de sterlegging verhuist het gezelschap naar KAAP, waar de film Daughters of Darkness getoond in een gezellige setting. Harry Kümel mag er ook de Ensor voor Lifetime Achievement in ontvangst nemen. Kümel vertelt daarbij enkele anekdotes en sluit af door zijn wens te uiten dat Belgische films zoveel mogelijk getoond worden. “Films zijn als sprookjes voor volwassenen”, aldus Harry Kümel.

Foto’s: www.filmfestivaloostende.be