De cultuurdienst van Hamme in nauwe samenwerking met Heemkring Osschaert plaatst op zondag 9 september 2018 Open Monumentendag in het teken van restauratie en herbestemming. In haar toeristische campagnes pakt de gemeente graag uit met de karakteristieke troefkaarten van het Durme- en Scheldelandschap, dat vandaag een nieuwe invulling krijgt door het Sigmaplan. Door de aanleg van een nieuwe ringdijk in het natuurgebied van De Bunt en Driegoten vormt zich nu gestaag een weids landschap van slikken en schorren, waarmee de authentieke natuur van deze waterrijke regio eigenlijk in eer wordt hersteld. Deze make-over is dan ook het uitgangspunt om de wijk Driegoten, die aanleunt tegen de hoge dijken van de Schelde en tot ver buiten de gemeentegrenzen gekend is omwille van haar culinaire geneugten, te herontdekken. Een geleide wandeling staat dan ook op het programma.

1. Samenkomst om 10 uur in de Rotahoeve, Broekstraat 1
Deze 18de-eeuwse vierkanthoeve werd door voormalig Thuis-acteur Frank Van Erum omgebouwd tot een knusse theaterzaal die plaats biedt aan 120 toeschouwers voor een mix van toneel, poëzie, cabaret en muziek.

Ontvangst met koffie │rondleiding en doelstelling │showelement │beeldende kunst op de binnenkoer en in de gerestaureerde bijgebouwen.

2. Vertrek wandeling langs De Corte wegel (stille weg) naar de kapel Onze-Lieve-Vrouw-ter-Nood op de hoek van Driegoten en Polderstraat. In deze gerestaureerde private kapel uit 1753 heeft beeldend kunstenaar Maurits De Clercq een eigentijds smeedwerk geïnte-greerd. Op de buitengevel schreef dichter Etienne Colman, die hier zijn jeugdjaren heeft beleefd, zijn bevindingen over deze kapel neer. Inhuldiging van het poëziepaneel dat kadert in de poëzieroute Hamm’Art Tour d’Amis, vorig jaar opgestart en nu verder uitgebouwd.

3. In de hoeve Van Geyte iets verderop wordt de link gelegd met het nieuwe overstromings-gebied. De buurt Driegoten heeft in haar geschiedenis vaak te kampen gehad met water-overlast en overstromingsgevaar. Het schilderij van H. Lauwers: Overstroming op Drie-goten” uit 1906, dat in de hal van het gemeentehuis hangt, verbeeldt deze plek als tastbaar bewijs ervan. De identieke prentbriefkaart uit dat jaar krijgt nu, uitvergroot en uitgeprint op D-bondplaat, een vaste stek op de oude scheidingsmuur. Dichter Etienne Colman maakt de balans op van Driegoten vroeger en nu. Christiane Moens, de eigenares van de hoeve, en Koen Mettepenningen, buurtbewoner en 2de schepen, zullen beide panelen inhuldigen, waarna een streekbier aangeboden wordt op het erf.

4. De wandeling gaat verder naar de beeldentuin Wereldbeeld, waar beeldhouwers uit Zimbabwe een forum hebben om hun plastische visie in steen en metaal te tonen.

5. Na het bezoek wordt het tijd voor een kleine lunch in restaurant Drie Goten. Ook hier wordt een poëziebord onthuld, deze keer van de hand van Staf De Wilde die de veerman als thema heeft genomen. De diverse veren over Durme en Schelde zijn dan ook een troefkaart die de dienst toerisme met verve promoot. En deze locatie vormt dan ook een knooppunt op deze route langsheen het water.

6. Geschiedenis is echter nooit ver af. Het verhaal van de Spaanse schans wordt uit de doeken gedaan, net als het kunsthistorisch belang van de Schelde als muze voor schilder, dichter, schrijver en componist.

7. In de namiddag worden we ingewijd in het verhaal van het betonnen brugje over de weg te Driegoten, waar Filip De Pillecyn op de proppen komt; bezoeken we het infopunt van het Sigmaplan en keren we via een stuk nieuwe ringdijk, via de Polderstraat naar de hoeve Verbeke voor de afsluiter: ovenkoeken en boerenbrood. Hier loopt eveneens een kleine tentoonstelling over de buurtbewoners en hun typische bijnaam.

Een exploitatie die inderdaad een volle dagindeling opeist. Inschrijven voor deze wandeling is dan ook een noodzaak. Deelname in de onkosten, lunch inclusief, bedraagt € 25 per persoon. Voor de lunch kan je kiezen uit
– Een slaatje met zalm │ofwel met kip en scampi │ofwel met geitenkaas en appel
+ een bijpassend streekbiertje of een glaasje wijn
– Afsluiter = koffie of thee

Inschrijven via de heemkring voor 31 augustus. Dit via volgende weg: Tel: 0468 12 78 29 │ freddy.huylenbroeck@telenet.be