Vrij naar Titus Andronicus van de heer W. Shakespeare.
Een coproductie van Compagnie Lodewijk Louis en Theater FroeFroe met steun van Taxshelter België, de Vlaamse Gemeenschap, het Vlaams Fonds voor de Letteren en de Stad Antwerpen
Van 16 tot 26 Augustus 2018 op de Zomer Van Antwerpen
De voorstelling gaat door in open lucht op locatie Zurenborg Zuid, Uitbreidingsstraat 584 Antwerpen.
In 2019 speelt FroeFroe Titus op meer festivals en in de grotere theater zalen.
Waar is het breekpunt?
Op welk moment geeft een goed menend en vredelievend mens het op?
Wat doe jij als iemand je kind, vrouw, vriend of geliefde iets aandoet?
Wanneer kraak je en neem je het recht in eigen hand?
Dat dilemma is waar Compagnie Lodewijk/Louis en FroeFroe zich op hun groteske en absurd-komische manier over buigen met TITUS. Gebaseerd op Shakespeare’s ‘Titus Andronicus’ maken ze een muzikale theatervoorstelling over een angst die zich vandaag steeds meer in onze contreien manifesteert: dat de wraak het zal halen van de vergeving. Door het machismo van nationale en internationale leiders weerklinkt de taal van de vergelding steeds luider.  75 jaar Europese vrede, is het een luxe die te lang duurde?
Compagnie Lodewijk/Louis en FroeFroe vinden mekaar in de liefde voor klassiek drama, zwarte humor en de combinatie van beeld en muziek. In Titus Andronicus vinden ze de speeltuin waarin al deze liefdes elkaar kunnen bevruchten. Yves De Pauw bewerkt de tekst tot een explosief, hedendaags Tarantino-script.en blijft tegelijk trouw aan Shakespeares’ versvorm. Mike De Ridder (NoMoBS) plaatst zijn hip-hop vers van de straat tegenover de nieuwe klassieke en bezwerende koormuziek van Peter Spaepen. Topacteurs zorgen samen met geweldige poppen en hun spelers voor exceptioneel spelplezier in een verhaal over het punt waarop een man en een vrouw breken en meegaan in de waanzin van de vergelding?
Titus Andronicus, een Romeinse generaal, komt terug na een overwinning tegen de Goten. Als overwinningsoffer doodt hij de oudste zoon van Tamora, de koningin van de Goten. Hierdoor willen Tamora en haar twee overgebleven zonen, Chiron en Demetrius, wraak. Tot ieders verbazing neemt de keizer, Saturnius, Tamora tot zijn vrouw. Daardoor is Titus in de war en doodt een van zijn zonen. De vijand staat nu sterk. Tamora en haar twee zoons maken plannen om de broer van de keizer en de man van Titus’ enige dochter Lavinia te vermoorden. Lavinia wordt verkracht en haar tong uitgesneden door de twee zonen. Aaron beschuldigd nu vals twee van Titus’ zonen van de moord op Bassianus, de broer van de keize en ondanks Titus’ smeekbede, veroordeelt de keizer hen om gedood te worden en beveelt dat Titus’ oudste zoon, Lucius, verbannen wordt uit Rome. Wanneer Titus jammert van al het ongeluk, brengt zijn broer, Marcus, de verminkte Lavinia terug. Titus hakt zijn hand af, in ruil voor zijn zonen, maar krijgt hun hoofden. Hij zendt nu zijn enige overgebleven zoon naar Goten, om een leger op te zetten tegen de keizer. Wanneer Lavinia de namen van haar verkrachters, Chiron en Demetrius, in het zand schrijft, besluit Titus wraak te nemen op Tamora. Ook Aaron keert zich tegen Tamora, wanneer zij hem vraagt om hun eigen kind te doden. Hij vlucht samen met zijn kind, maar hij wordt gepakt door Lucius en de Goten. Om zijn kindje te redden bekent hij alles wat er gebeurde.  Hoewel Tamora, Titus probeert te pakken, is hij haar te slim af en neemt haar zoons gevangen. Titus geeft nu een feest waar zij ook is uitgenodigd. Het feest begint, er staat heerlijk eten op tafel, iedereen is aanwezig behalve de zonen van Tamora, alhoewel… Tijdens dit ultieme wraakdiner sterft bijna iedereen, Titus, Lavinia, Saturnius en uiteindelijk ook Tamora.
Tekst : Yves De Pauw naar W. Shakespeare
Regie, concept, Vespa en coaching: Yves De Pauw en Marc Maillard
Met: Yves De Pauw, Iris Van Cauwenbergh, Hanne Torfs, Mike De Ridder, Tanya Zabarylo, Gert Dupont, Dries De Win, Lore Dejonckhere, Naomi Van Acker, Heleen Haest, Kelly De Mol, Koen Swanenberg e.a.
Muziek: Mike De Ridder en Salahdine Kacemi (NoMoBS) en Koorcomposities van Peter Spaepen.
Het koor Brussels Experimental waarin onder andere Peter Pype, Mohamed Chahou, Annerose Allemon, Aina Callaert, Kristien Sacré. Zij worden ondersteund door met een ZVA gelegenheids ensemble o.l.v. Tine Joris en Floris Lammens.
Techniek: Tim Oelbrandt, Jonas De Wulf, Sjim Rijnhout, Koen Vanhoecke
Poppen, decor: froefroe atelier met Bruno Smeyers, Koen Vahoecke, Ina Peeters, Janneke Hertoghs, Patrick, Jan en Marc Maillard
Kostuuums: Astrid Michaelis met assistentie van Lotte Boonstra
Administratie: Evelien Alles

Foto’s: FroeFroe