Amsab-ISG en Amnesty International nodigen je van harte uit op de opening van de expo over het mensenrechtenmonument in Gent en de jongerenbeweging Lucha in Congo op zaterdag 14 juli om 12u in de Sint-Niklaaskerk, Korenmarkt.

Sinds 1996 staat in het parkje rond het Gravensteen een heus mensenrechtenmonument. Het kwam er op initiatief van de lokale Amnesty-groep Gent 160. Aanleiding was de verdwijning van de Hondurese mensenrechtenactivist José Eduardo Lopez op kerstavond 1984. Hij werd nooit teruggevonden. De lokale groep heeft jarenlang actie gevoerd en bouwde een goed contact op met zijn vrouw Nora. Maar het gaat om meer dan een monument voor José. Het is een eerbetoon aan alle slachtoffers van verdwijningen wereldwijd en een voortdurende aansporing tot engagement tegen onrecht.

Tijdens de Gentse Feesten organiseren de Gentse Amnesty-groepen in de Sint-Niklaaskerk op de Korenmarkt in Gent samen twee tentoonstellingen, een over het monument en een over Lucha, een jongerenbeweging in Congo. Uiteraard loopt er tegelijk een schrijfactie.

Amsab-ISG, dat het archief van Amnesty Vlaanderen in bewaring heeft,  maakte voor de gelegenheid een filmpje: https://vimeo.com/276865247, dat op de tentoonstelling te zien is.

Tentoonstellingen mensenrechtenmonument en Lucha
Sint-Niklaaskerk, Korenmarkt
13 juli tot 22 juli van 10u tot 17u (behalve op maandag 16 juli, dan is de kerk open vanaf 14u).

Foto’s: Amsab