Vogelkijkhutten bij de vleet in Nederland. Je kunt er uren turen naar bekende vliegers, van boerenzwaluw tot zeerarend, in Nationaal Park Lauwersoog en De Alde Feanen in Earnewâld bijvoorbeeld. Maar waar kun je studie maken van niet bestaande vogels? In Natuurpark Rottige Meente — officieel zonder de “h” van Meenthe — in het Zuid-Friese Spanga, tussen Kuinre en Wolvega!

Aan het Voetpad, 500 meter van de Pieter Stuyvesantweg (N351), staat sinds kort de kijkhut van beeldend kunstenaar Onno Hooymeijer die zijn werken steevast met O.C. Hooymeijer signeert. Hij, vanuit Vlaardingen neergestreken in het Stellingwerfse moeras, tekent, schildert en beschrijft niet bestaande, echt lijkende vogels, die eigenlijk wel bestaan omdat hij ze op satirische wijze vermenselijkt heeft. Zoals de Duitse Reiger met een bruin-zwart

O.C. Hooymeijer

verenkleed “die vooral marcherend wordt waargenomen tot ver in Rusland en in Noord-Afrika”, zo getekend en geschilderd alsof het dier met zijn lange rechte snavel de Hitler-groet uitbrengt. Maar ook de Fransen (Napoleon) en de Friezen krijgen een beurt in de observatiepost, in het bijzonder de lokaal vereerde koloniaal bestuurder en domineeszoon Pieter Stuyvesant (1610-1672), de stichter van New York. Die schijnt in en om Scherpenzeel meer afgewipt te hebben dan welke weidevogel ook. Satire is expressionist Hooymeijer op het lijf geschreven. Het bewijs wordt geleverd in de vreemdste vogelkijkhut van Nederland aan het smalste fietspaadje van Friesland dat Voetpad heet.
Meer info:
Parkeren: Aan de parallelweg tegenover Pieter Stuyvesantweg 199, 8482 JG Spanga

Kijkhut voor de niet-bestaande vogels van de Rottige Meenthe


Leeuwarden European Capital of Culture 2018:
www.leeuwarden2018.info
www.2018arrangementen.nl
www.friesland.nl/nl/culturele-hoofdstad/programma
Vakantiebestemming Friesland Holland (Best in Travel 2018 volgens Lonely Planet):
www.provinciefriesland.frl

Foto: www.friesnieuws.nl