Stadsdichter Maud Vanhauwaert houdt van de veelheid aan talen die rondzingen in Antwerpen. Samen met het collectief van installatiekunstenaars Rooftoptiger maakte ze een uitzendtorentje, Radio Babel, waarmee ze die talen wil laten weerklinken. De komende twee jaar reist Radio Babel rond in Antwerpen. In 2019 zal Radio Babel resulteren in een echte Toren van Babel. Vanhauwaert: “Het concept is eenvoudig. Ik zit in mijn kleine paalwoning en daar ontvang ik gasten die mij een gedicht komen voorlezen in hun moedertaal. Het gedicht is de aanleiding voor een gesprek. De eerste uitzendingen hield ik in april op het BLOK-BLOC festival op Linkeroever en Luchtbal. Het was wonderlijk hoe ik het met mijn gasten soms al over de grote levensvragen had, nog voor ik hun naam kende. Wonderlijk ook hoe iemand, zodra die een gedicht begint voor te lezen in zijn of haar moedertaal, openbloeit.”
Van 17 tot en met 22 juli staat Radio Babel elke dag van 17u tot 19u op de Zomerfabriek aan de Minkelersstraat. CVO Encora, Mama’s Open Mic, Atlas, Linguapolis en Comp. Marius zetten voor deze editie mee hun schouders onder de zoektocht naar Antwerpenaars met een andere moedertaal. Publiek is gedurende deze zes dagen welkom om op locatie live mee te luisteren naar de gedichten en verhalen, of om een eigen bijdrage te doen.

Meedoen? Stuur het gedicht van jouw keuze -in je moedertaal, niet in het Nederlands- naar info@radiobabel.be en wie weet beklim jij binnenkort die zendtoren van Radio Babel voor een goede babbel. Zodra we je bericht ontvangen hebben, nemen we contact met je op.

De gedichten en verhalen zijn vanaf 23 juli ook te beluisteren op www.radiobabel.be (website momenteel nog onder constructie).

Radio Babel is een coproductie van Maud Vanhauwaert, Antwerpen Boekenstad en Rooftoptiger.
Foto: Zomer van Antwerpen