Het gaat slecht met de vlinders en bijen en andere insecten die belangrijk zijn voor de natuur. Uit onderzoek blijkt dat er steeds minder zijn. Daar moeten we iets aan doen! In onze natuurgebieden, maar ook bij jou in de tuin, op je balkon of groenstrook in de buurt. Met deze tien tips kan iedereen bijdragen aan meer vlinders.
Koop een vlinderplant
Vlinders leven van nectar, een zoete stof die in bloemen zit. Iedere vlinder heeft zo zijn eigen voorkeur. Hoe meer nectar, hoe meer vlinders in je tuin!
Adopteer een vlinder
Sommige bedreigde vlinders hebben gerichte bescherming nodig. Door een vlinder te adopteren help je mee aan bescherming.
Tegel eruit, plant erin
Maak je tuin (nog) groener! Niet alleen goed voor vlinders en biodiversiteit, maar ook voor waterberging.
Gebruik geen gif
Een vlinder die drinkt in een tuin waar gif is gebruikt, zal dat waarschijnlijk niet overleven. En ook bijen en andere insecten hebben hier last van.
Koop een rupsenplant
Zonder rupsen zijn er geen vlinders… dus zorg ook voor voedsel voor rupsen. Ze eten vaak wilde planten, die je gemakkelijk in een hoekje kwijt kunt. Je kunt ook gewoon een polletje brandnetel laten staan.
Zorg voor afwisseling
Vlinders oriënteren zich met hulp van planten, zoals wij gebouwen herkennen. Zorg dus voor afwisseling.
Zorg voor een veilige plek in de winter
Eitjes, rupsen en poppen verstoppen zich in de winter tussen de planten. Ruim dus niet alles op, maar geef ze een plek om te schuilen.
Het hele jaar door bloemen
Vlinders vliegen van maart tot september. In al die maanden hebben ze nectar nodig. Zorg dus voor veel verschillende bloeiers.
Geef een vlinderplant cadeau
Zelf al een vlindervriendelijke tuin? Geef het vlindervirus door! Doe een vlinderplant cadeau aan je buren of familie.
Fruit voor vlinders
In het najaar drinken veel vlinders van sap uit overrijp fruit. Zet een schaal met peren, appels of pruimen in de zon en kijk welke vlinders er op af komen.
Foto’s: Vivara