Op 13 juni 2018 hebben kinderen en hun ouders het nieuwe speelbos in het Pasbrugbos feestelijk ingehuldigd. Gedeputeerde van Natuur en Leefmilieu Rik Röttger licht toe: “Door van het Pasbrugbos een speelbos te maken, hebben de kinderen uit de buurt een extra stukje groen waar ze zich kunnen uitleven. Regelmatig bewegen en contact met groen zijn bovendien goed voor onze fysieke en mentale gezondheid.”
Kinderen kunnen er nu klimmen in een echte klimboom, balanceren op omgevallen boomstammetjes, reuzenkampen bouwen en de show stelen in het amfitheater. Voor de allerkleinsten is er een kleuterarena waar zij hun creativiteit kwijt kunnen met houtsnippers, torens bouwen of schuilen in een huisje. Een deel van het bos is ingericht met een mountainbike-pad. Op de oever van de Vrouwvliet staat een picknicktafel te pronken. Tijdens de opening organiseerde de gemeentelijke jeugddienst voor de knutselaars een workshop boomgezichtjes maken en voor de dromers een sessie kinderyoga met Joke Lens.
Gedeputeerde Rik Röttger, burgemeester en schepen van jeugd, Kristof Sels, en de schepen van duurzame ontwikkeling, Servaas De Vries, van Sint-Katelijne-Waver trapten het speelmoment mee in gang.

Hoe kwam het speelbos tot stand?
Het Regionaal Landschap Rivierenland reikte ideeën aan en besprak dat er een bevraging van de buurt en kinderen moest gebeuren. De gemeente heeft door middel van Pictoplay het bos door kinderen laten invullen. Op basis van deze input en de ideeën van de jeugddienst maakte het Regionaal Landschap Rivierenland een ontwerp. Alle partners (dienst milieu, dienst jeugd, het Regionaal Landschap Rivierenland en uitvoerende partner Natuur en Landschapszorg vzw) zijn samen op het terrein geweest om het plan te overlopen en te bespreken. Natuur en Landschapszorg zorgde voor een controle van de veiligheid van de bomen, voerde snoeiwerken uit en velde gevaarlijke bomen. Er zijn ook enkele bomen gekapt om een dunning uit te voeren (zo krijgen jonge bomen de kans om te groeien). Met dit hout en met aangeleverd acaciahout (dit gaat langer mee) werden alle spelelementen opgebouwd.

De speelzone is heel het jaar van zonsopgang tot zonsondergang toegankelijk. Volwassenen mogen kinderen begeleiden en van de paden gaan. Honden zijn toegelaten, maar enkel aan de leiband en op de paden.
Foto: Provincie Antwerpen