De laatste maanden kwam Facebook vooral negatief in het nieuws. Gegevens van gebruikers zouden onrechtmatig gebruikt zijn in de campagnes voor Trump en Brexit. Het roept de vraag op wat bedrijven zoals Cambridge Analytica kunnen afleiden uit het like-gedrag van Facebookgebruikers. De Universiteit Antwerpen wil dit onderzoeken en tegelijkertijd de gebruikers meer inzicht verschaffen.
Hoe gebeurt dit? “Op basis van de pagina’s die je liket op Facebook gebruiken wij dataminingmodellen om te voorspellen of je een man of vrouw bent, in welke leeftijdscategorie je zit, of je je eerder links of rechts op het politieke spectrum bevindt en voor welke partij je het meeste sympathie hebt”, vertelt prof. Peter Van Aelst. “We tonen je hierbij ook welke specifieke likes (de Facebookpagina’s die jij zelf geliket hebt) het meeste bijdragen tot deze voorspelling. We voorspellen bijvoorbeeld dat je eerder links georiënteerd bent omdat je de volgende Facebookpagina’s hebt geliket: Natuurpunt, Yoga en Verpleegkunde.”
Hoe meer mensen, hoe accurater
“De modellen waar we nu voorspellingen mee doen, zijn gebaseerd op de data van 700 deelnemers aan onze Facebookstudie”, legt prof. David Martens uit. “Dat is al heel wat, maar nog te weinig om heel accuraat te kunnen werken. Daarom rekenen we op de deelname van heel wat Vlamingen die actief zijn op Facebook. Hoe meer deelnemers meedoen aan onze studie, hoe meer data wij hebben om onze modellen op te baseren, en dus hoe accurater onze voorspellingen zullen worden.”
De onderzoekers analyseerden tot dusver de gelikete Facebookpagina’s van 700 mensen. Dat resulteerde in voorlopige modellen die:
·        in 70% van de gevallen juist voorspellen of je een man of een vrouw bent.
·        in 66% van de gevallen je leeftijdscategorie (jonger dan 25, tussen 25 en 55 jaar of ouder dan 55 jaar) juist voorspellen.
in 75% van de gevallen juist voorspellen of je je eerder links of rechts op het politieke spectrum bevindt.
in 50% van de gevallen juist voorspellen met welke politieke partij je het meeste affiniteit hebt (er zijn zeven grotere politieke partijen. Bij een willekeurig model zou de voorspelling slechts in ongeveer 15% van de gevallen juist zijn).
Dit project kadert binnen een groter Antwerps onderzoekproject rond politiek nieuws en sociale media, genaamd NWS Data. Het interdisciplinair project brengt computerlinguïsten (Clips) en dataminers (Applied Datamining) samen met politicologen (M2P) en communicatiewetenschappers (MPC). Op de site leest u alles over het onderzoek en over het privacybeleid.
https://www.uantwerpen.be/nl/projecten/nws-data/facebookstudie/