De Europaweken hebben er een nieuwe locatie bij: het Fotomuseum in Antwerpen. Van 15 tot 29 mei organiseert Europa Direct hier de Europaweken. Veertien klassen uit het vijfde en zesde leerjaar van scholen uit Antwerpen stad, Wilrijk, Deurne, Hoboken en Borgerhout gaan aan de slag met de Europese Unie en fotografie.

Jonge Europa-experts
De interactieve Europasessie maakt van de leerlingen echte Europa-experts in amper twee uur tijd. Tijdens het rollenspel kruipen de leerlingen in de huid van de ministers van een van de 28 lidstaten. Vervolgens mogen ze gaan stemmen over een wetsvoorstel over cultuur en zijn ze Europees Parlementslid om zo te stemmen over de Europese begroting. De sessie wordt afgesloten met een quiz waarbij leerlingen de titel ‘Europa-expert’ kunnen verdienen.
Experimenteren met fotografie
Naast de Europassessie mogen de leerlingen deelnemen aan een groepsfotoworkshop. De jonge Europa-experts mogen poseren voor een oude camera en vervolgens zelf de foto ontwikkelen. Zodoende ontdekken ze tijdens deze workshop de wonderbaarlijke wereld van fotografie, doordat ze aan de slag mogen in de donkere kamer en kunnen experimenteren met belichtingstechnieken. Als afsluiter krijgen de leerlingen een eigen afdruk mee naar huis.
Europa Direct reist de hele provincie rond met dit educatief aanbod voor de derde graad van het basisonderwijs. “Op allerlei vlakken heeft de Europese Unie invloed op ons dagelijks leven. Dit verdient uiteraard ook de nodige aandacht in het onderwijs. Tijdens de Europaweken doen de leerlingen op een interactieve manier basiskennis op over het ontstaan en de werking van de EU. Op die manier komt Europa dichter bij hen te staan,’ motiveert Peter Bellens, gedeputeerde voor Europese Samenwerking.

Dit schooljaar is er nog één Europaweek gepland van 4-15 juni in het Provinciale Veiligheidsinstituut in Antwerpen. Hier krijgen de leerlingen een workshop over gehoorbescherming. De Europaweken zijn ieder schooljaar een groot succes. Op 8 juni maken we de locaties voor de Europaweken van volgend schooljaar bekend.
Meer informatie: www.provincieantwerpen.be/europaweken

Foto: Klas 5a van basisschool De Bever uit Deurne tijdens de allereerste Europasesie in FOMU
(foto: Europa Direct)