Op 2 juni staan letters, woorden en zinnen centraal in Gent. Heb je schrijfplannen? Of wil je tips van ervaren auteurs en vakspecialisten? Dan verwelkomen we je graag op de Schrijfdag, het festival van het geschreven woord, dat plaatsvindt in bibliotheek De Krook en Kunstencentrum Vooruit. In samenwerking met verschillende partners schotelen we je een uitgebreid menu aan workshops, lezingen en infosessies voor. Je kunt je manuscript pitchen bij een uitgever, feedback krijgen op een vooraf ingestuurde tekst of aanschuiven voor speedcoaching. Jij kiest en stelt je eigen persoonlijke programma samen. Nieuw dit jaar is dat je ook tickets kunt kopen voor een halve dag.
Wacht niet tot 2 juni maar begin nu je pen al te scherpen. Doe mee aan de wedstrijd ‘Schrijf mee’. Vandaag verklapt Christophe Vekeman de eerste zin van een verhaal. Aan jou de kans om dat verhaal aan te vullen met je eigen woorden. Een uitgebreide volzin of een pittige oneliner, het kan allemaal, als jouw zin maar een vervolg is op de zin die Christophe lanceert. Volgende week vrijdag verschijnt een nieuw filmpje en daarin verklapt Bouba Kabala welke zin hij uit alle inzendingen koos en breit hij er een nieuwe zin aan. Hierop kun jij opnieuw een vervolg schrijven en krijg je een nieuwe kans om deel te nemen. Zo groeit week na week een verhaal met zinnen van o.a. Lieven Scheire en Wim Helsen, maar wie weet, ook met jouw zin. Selecteren we je zin? Dan zetten we je op de Schrijfdag in de bloemetjes, ontvang je een kunstwerk met jouw zin en een boekenpakket.
In een groep met maximaal 20 deelnemers spit je samen met een vakspecialist een onderwerp dieper uit en klim je vervolgens in je pen. Hannelore Bedert  leert je de knepen van songwriting. In de sessie ‘Samen op verhaal’ komen, klim je samen met je moeder, broer of begeleider in de pen. Sarah Timmermans spreekt jouw creatieve bronnen aan, Leen van den Berg focust op reisverhalen en Ingrid Verhelst op vertelperspectief. Daniel Billiet neemt je dan weer mee naar buiten voor een stille woordenwandeling. Ontdek alle workshops op schrijfdag.be.
Gerenommeerde schrijvers laten je binnen in hun bovenkamer en verklappen hun beroepsgeheimen. Niemand minder dan de Amerikaan David J. Peterson, bedenker van o.a. de imaginaire talen in Game of Thrones, neemt je mee in zijn wondere wereld van taalcreatie. Herman Brusselmans duikt in zijn 35-jarige carrière; of hoe je als schrijver overleeft. De Wit-Russische Belg Aleksandr Skorobogatov deelt zijn ervaring over schrijven en (over)leven tussen twee culturen. Bij Hilde Vandermeeren kom je alles te weten over thriller schrijven.
Kort, krachtig en to the point word je 1 uur ondergedompeld in een bepaald thema. Instagramwonder Siel Verhanneman vertelt hoe je social media inzet als promotie voor je teksten. Ook onder de indruk van de illustraties van sommige kinderboeken? Wij onderzoeken de synergie tussen schrijver en tekenaar met o.m. de geprezen illustratrice Fatinha Ramos. Wil je na de Schrijfdag jouw schrijfgenoten blijven ontmoeten? Kom luisteren naar de sessie over co-writing spaces met Shut Up & Write en Thumbcat. Benieuwd wat je werk waard is? Op de Schrijfdag geven auteurs en schrijfdocenten je graag feedback op een vooraf ingestuurde tekst. Is je manuscript klaar? Schrijf je dan in voor een pitch bij een uitgever met o.a. Uitgeverij Vrijdag, Lannoo en Houtekiet. Dit jaar kun je ook pitchen bij een literair tijdschrift. Even geen zin in een workshop of infosessie? Of een halfuurtje tussen je pitch en je volgende workshop? Maak je gepersonaliseerde visitekaartje, geniet van deLetterregen of doe mee aan het Kleine Dictee der Nederlandse Taal, geschreven en gebracht door Christophe Vekeman.
Zodra de zon ondergaat, begint De Nacht van de Misdaad i.s.m. Uitgeverij Houtekiet. Voor het eerst brengt de uitgeverij haar thrillerauteurs samen voor een avond vol spanning, verhalen en muziek. Het decor is het Lakenmetershuis op de Vrijdagmarkt. Ontdek het volledige programma op schrijfdag.be. Maak je keuze en stel je eigen persoonlijke Schrijfdag samen. Voor slechts 50 euro krijg je een hele dag tips en advies en een goedgevulde goodiebag. Kun je maar een halve dag komen, dan betaal je 30 euro. We geven korting aan VERZIN-abonnees, leden van de Literaire Loge, VFG-leden, UiT-pas (sociaal tarief) en -26-jarigen.

De ticketverkoop start maandag 16 april om 10u. Wacht niet te lang, want het aantal plaatsen voor de workshops is beperkt.
Foto: Creatief Schrijven