Picknick Plein Public: dat is smakelijk en solidair picknicken tegen de ongelijkheid in de wereld en tegen de verspilling van voedsel. Een alternatieve middagpauze op het Theaterplein in Antwerpen op 4 mei, samen met collega’s, vrienden of medeleerlingen en met gezellige live muziek en ludiek straattheater. Daar wil je toch bij zijn! Bestel tijdig je fairtrade picknickpakket (€5) of breng je eigen lunchbox mee.
Voor de 4e keer al organiseren Broederlijk Delen en Oxfam-Wereldwinkels deze gesmaakte solidariteitsactie. En met stijgend succes! De eerste Picknick Plein Public (in 2015 in Antwerpen) telde iets meer dan 400 deelnemers. Vorig jaar was dat al dubbel zo veel! Ook Sint-Niklaas deed mee. Daar zetten Solidagro, Welzijnszorg en Stad Sint-Niklaas mee de schouders onder het evenement.
Voedselverspilling
Dit jaar is voedselverspilling het centrale thema. Dat duikt op de meet onverwachte manieren op, ook in de animatie. Els Verheyen (Broederlijk Delen): “Iedere Vlaming gooit per jaar gemiddeld tot 26 kilo voedsel weg. Of 1,3 miljard ton wereldwijd. Dat is bijna één derde van de hele wereldproductie aan voedsel. En ondertussen lijden 870 miljoen mensen honger. Terwijl er eten genoeg is voor iedereen. We hebben voor scholen een hapklare, actieve quiz voorbereid om leerlingen te sensibiliseren rond de thema’s van voedselverspilling, ongelijkheid en wat Broederlijk Delen en Oxfam-Wereldwinkels daaraan doen, samen met onze 26.000 vrijwilligers. Zo verruimen ze spelenderwijs en al picknickend hun blik op de wereld.”
Taarten en Papa Mojito
Ook op de picknick zelf vragen de informatiestandjes aandacht voor voedselverspilling, de ongelijkheid in de wereld en voor solidariteit. Dit jaar kun je ook meedoen met een heuse taartenloterij. Die laat je kennismaken met de werking van Broederlijk Delen en Oxfam-Wereldwinkels.
Papa Mojito (ook gekend van Sfinks) zorgt voor de muzikale noot. Wie voor het straattheater zal instaan, blijft nog even een verrassing. Later meer daarover op www.picknickpleinpublic.be of via Facebook. Daar kun je ook tot uiterlijk 27 april je goedgevulde lunchpakket bestellen voor maar 5 euro. Fairtrade koffie en andere drankjes zijn ter plaatse te koop voor een eerlijk prijsje.