Op 24 februari 2018 opent het gerestaureerde Snijders & Rockoxhuis. Minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois kende voor de restauratie van de twee panden, gelegen in de Keizerstraat in Antwerpen, een erfgoedpremie van 97.000 euro toe aan KBC. Hiermee werden de daken en de gevels gerestaureerd: afgebroken leien en scheuren in de gevels werden hersteld, mos werd van het dak verwijderd en zoutvorming en algengroei werden van de gevels verwijderd. De werken stonden onder leiding van Steenmeijer architecten.
Het museale concept van het Rockoxhuis is onder de loep genomen en hertekend. Het Snijdershuis is eraan toevoegd. De leefwereld van hun 17de-eeuwse bewoners wordt er opgeroepen met kunstwerken uit de eigen rijke collectie 16de- en 17de-eeuwse kunst, aangevuld met langdurige bruiklenen uit de verzamelingen van andere musea. Rockox en Snijders waren spilfiguren in het Antwerpen van de barok. Beiden drukten ze hun stempel op het culturele en sociale leven van hun stad, Nicolaas Rockox als burgemeester, Frans Snijders als bedreven schilder van dieren en stillevens.
De eerste tentoonstelling die in het Snijders&Rockoxhuis zal georganiseerd worden is Cokeryen in het kader van Antwerpen Barok 2018.
Ga het Snijders&Rockoxhuis ontdekken vanaf 24 februari. Het Rockoxhuis kon u eerder al bezoeken. Nu is ook het Snijdershuis open voor publiek. Twee huizen vol barokkunst en verhalen over het stadsleven in de 17e eeuw.
In de 17e eeuw waren burgemeester Nicolaas Rockox en schilder Frans Snijders goede vrienden en buren in de Keizerstraat. Ze waren op cultureel en sociaal vlak belangrijke figuren in Antwerpen. Wandel binnen in hun huizen vol kunst. Ze getuigen van een woelige en boeiende periode in de barok.
Rockox
Rockox was 9 keer burgemeester tussen 1603 en 1629. Hij was een humanist met veel aandacht voor de armen. Zijn beste vriend was Rubens en hij steunde ook van Dyck. In het Rockoxhuis krijgt u een beeld van de leefwereld van de burgemeester en zijn interesses. Zijn patriciërswoning bevat een indrukwekkende verzameling kunst.
Snijders
Snijders was de belangrijkste schilder van stillevens in zijn tijd en is befaamd om zijn dierstukken en jachttaferelen. Zijn huis stond beschreven als een huis met een poort en hof, wat wees op een goede status.
U bereikt de 2 musea via 1 toegang in de Keizerstraat. U stapt binnen in een verhaal over verzamelen en etaleren, over markten, gedekte tafels en stadstuinen.
De topstukken
Conservator Hildegard Van de Velde over haar favorieten:
“Een zeer zeldzaam portret van Snijders en zijn echtgenote, geschilderd door Anthony van Dyck.”
“De Zeven Vrije Kunsten van Maerten de Vos: dit schilderij met zeven allegorische vrouwen is echt een pareltje.”
“Rubens! We hebben 4 kunstwerken van hem, onder meer een schitterend portret van een oude vrouw.”
2 wandelingen vol barok
In de binnenstad is er nog veel meer barok. Download de brochures met uitgestippelde wandelingen en uitleg over de bezienswaardigheden. Een aanrader!
1. Met Rockox op pad
Deze route gaat van Rockox’ stadstuin in de Keizerstraat langs zijn tweede tuin in de Nieuwstad (Eilandje) naar de kathedraaltuin.
2. Op stap met Frans Snijders
Deze wandeling start aan de Meirbrug en leidt u door de historische binnenstad tot aan het Snijders&Rockoxhuis.
Snijders&Rockoxhuis
Het Rockoxhuis is sinds kort totaal vernieuwd. U maakt er kennis met de wereld van Rockox: met zijn passie, werk en vrienden.
Vanaf 24 februari kan u ook het Snijdershuis bezoeken.
Keizerstraat, Antwerpen
www.snijdersrockoxhuis.be

Foto top: Snijders&Rockoxhuis
Foto rechts: Portret van Rockox, geschilderd door Anthony van Dyck (Antwerpen, 1599 – Blackfriars, 1641).
Foto links: Frans Snijders (Antwerpen, 1579-1657): Vismarkt