Op vrijdag 9 februari zakken bijna 600 deelnemers af naar het Valentijn Vaccinatiesymposium van de Universiteit Antwerpen. De zestiende editie zet de rol van de verpleegkundige centraal. Sinds 2016 mag die immers vaccineren zonder een arts in de buurt. “Maar we merken dat de verpleegkundigen dat niet altijd durven doen”, klinkt het.
Voor de zestiende keer reeds organiseert het Centrum voor de Evaluatie van Vaccinaties (CEV) van de Universiteit Antwerpen, met steun van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid, op vrijdag 9 februari het Valentijn Vaccinatiesymposium. Het symposium richt zich tot een brede groep beroepen uit de medische en de verpleegkundige sector. Er is wel degelijk nood aan een dergelijke jaarlijkse bijeenkomst: dat bewijst de opkomst jaar na jaar. “Dit jaar klokken we af op net geen zeshonderd deelnemers, een record”, zegt prof. Heidi Theeten (UAntwerpen). “Er is dus duidelijk interesse in opleidings- en infosessies rond vaccins en vaccinatieprogramma’s. Dat is ook een goede zaak, want vaccine hesitancy (twijfels rond vaccinatie) is vaak het gevolg van desinformatie bij ouders of zelfs tekort aan informatie bij gezondheidswerkers. Door hierop in te spelen, helpen we gezondheidswerkers dit mee recht te zetten.”
Aarzeling bij verpleegkundigen
‘Vaccinaties vandaag en morgen’, dat is het thema van het symposium deze keer, met een centrale rol voor de verpleegkundige. Niet toevallig, want sinds 2016 mogen verpleegkundigen zelf vaccineren, zonder dat er een arts aanwezig hoeft te zijn, op voorwaarde dat ze beschikken over een voorschrift om het vaccin toe te dienen. “Vaccinatie door verpleegkundigen is in de praktijk goed haalbaar”, legt Theeten uit. “In sommige landen is dat al goed ingeburgerd, maar bij ons voel je hier en daar nog enige aarzeling. Verpleegkundigen durven niet altijd te vaccineren, onder andere omdat ze bang zijn dat er iets misgaat. Op het symposium brengen we getuigenissen, zodat ze zich zekerder van hun stuk voelen. Zo zal onder anderen Ielke De Prycker, verpleegkundige bij CLB Waasland, het woord nemen.”
Wat vertel je aan ouders?
Prof. Viggo Van Tendeloo (UAntwerpen) en prof. Isabel Leroux-Roels (UGent) zullen uitleggen wat je aan ouders moet vertellen over de werking van vaccins. “Dat is niet alleen interessant voor verpleegkundigen”, zegt prof. Theeten. “Ook artsen weten niet altijd goed hoe ze ouders het bevattelijkst kunnen informeren, zeker als ze niet vaak vaccineren.”
Nog een blikvanger is de getuigenis van Stefanie Veraghtert over haar strijd tegen baarmoederhalskanker. Ze geeft haar visie op preventie. Dit staat in contrast met de controverse die zo nu en dan in het buitenland opduikt rond de veiligheid van het vaccin en die bij ons soms ook weerklank krijgt. Zowel de ochtend- als de namiddagsessie worden afgesloten met een expertenpanel, dat vragen van de deelnemers over vaccins onder de loep neemt. Ter gelegenheid van de zestiende editie brengen de organisatoren ook een factcheck-bundel uit rond kritische stellingen over vaccinatie (zie www.uantwerpen.be/valentijn).
Vrijdag 9 februari, 9 tot 15 uur: Zestiende Valentijn Vaccinatiesymposium.
Locatie: Aula Fernand Nédée, Campus Drie Eiken, UAntwerpen (Universiteitsplein 1, 2610 Wilrijk).