Het M HKA zet traditiegetrouw het nieuwe jaar in met Art’s Birthday op WO 17.01.2018. In 1963 riep Fluxus-kunstenaar Robert Filliou zijn verjaardag uit tot de officiële geboortedag van de ‘kunst’. Dit statement in een Parijse bar groeide uit tot diverse Art’s Birthday-feesten wereldwijd. Het M HKA organiseert voor de tiende maal een feest ter ere van de kunst. Kerry James Marshall maakt het nieuwe gevelpaneel, Jeroen Olyslaegers houdt de State of the Arts en Kasper Bosmans bakt de verjaardagstaart. Het programma wordt nog verder aangevuld met performances en muziek van onder anderen Liesa Van der Aa en Nele Paelinck. Ter gelegenheid van deze jubileumeditie werd een publicatie gemaakt met een overzicht van tien jaar Art’s Birthday. De publicatie is ons verjaardagscadeau voor de bezoekers op deze avond. In het voorjaar van 2018 presenteert het M HKA Anne-Mie Van Kerckhoven (09.02–13.05.2018), een kunstenaar van een bijzondere complexiteit. Van Kerckhoven (ook bekend als AMVK) is altijd een pionier geweest. Ze moet, eerst en vooral, als een kunstenaar voor de toekomst worden beschouwd. De tentoonstelling biedt een genereuze inkijk in een uitgebreid oeuvre, zijn visuele kracht en verfijning. Ze bevat honderden werken, van inkttekeningen tot complexe video-installaties, en wil AMVK voorstellen als een innovator van vormen en vertolker van stemmingen – voor de bloedbaan van de samenleving als geheel. Voor het culturele stadsfestival Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert. plaats het M HKA de geest van de barokmeesters tegenover de visie van hedendaagse topkunstenaars. Met de tentoonstellingSanguine. Luc Tuymans on Baroque. (01.06–16.09.2018) wil curator Luc Tuymans de bezoeker overweldigen door sleutelwerken uit de barok van onder anderen Georges de La Tour, Francisco de Zurbarán en Francisco Goya in dialoog te plaatsen met werk van klassieke hedendaagse meesters, zoals On Kawara, Roberto Cuoghi en Edward Kienholz, aangevuld met nieuw werk van hedendaagse sterren zoals Zhang Enli, Takashi Murakami en Danh Vō. De tentoonstelling is een gezamenlijke organisatie van het M HKA en het KMSKA, Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen. Met The perfect kiss (05.10.2018–20.01.2019) brengt het M HKA in het najaar hulde aan James Lee Byars. De tentoonstelling is, na Joseph Beuys – Groeten van de Euraziaat (nog tot en met 21.01.2018), de tweede in een serie monografische tentoonstellingen van het M HKA rond sleutelfiguren van de naoorlogse avant-garde die actief waren in Antwerpen, en die de stad situeren binnen een netwerk van scènes in de dichte Benelux- en Rijnlandregio’s. De tentoonstelling in 2019 richt zich op Marcel Broodthaers.
De tentoonstellingsreeks IN SITU – middelgrote monografische presentaties van belangrijke jonge en mid-career kunstenaars van over de hele wereld – wordt verder uitgebreid met tentoonstellingen van Cevdet Erek (09.02–29.04.2018) die afgelopen jaar Turkije vertegenwoordigde op de Biënnale van Venetië, Thea Gvetadze (03.06–02.09.2018) en Aseeb Ahmed (05.10.2018–06.01.2019).
De gratis toegankelijke collectievleugel van het M HKA schenkt in het voorjaar van 2018 – naast de permanente collectietentoonstelling – aandacht aan Craigie Horsfield en Nikita Kadan. De Britse kunstenaar Craigie Horsfield reflecteert met zijn tapijtwerken over het begrip ‘tijd’. De langzame totstandkoming van zijn werk staat in schril contrast met de vluchtigheid van het moment dat op het tapijt wordt afgebeeld. Above the Bay of Naples from Via Partenope, Naples, September 2008 (20.01–29.04.2018) toont een monumentaal wandtapijt dat speciaal op maat van de ronde zaal van het M HKA werd gemaakt. De Oekraïense kunstenaar Nikita Kadan begon vanuit zijn geboortestad Kiev een artistieke veroveringstocht om de bewogen en vooral gewelddadige geschiedenis van zijn volk, zijn land, en bij uitbreiding de hele voormalige Sovjet-Unie in kaart te brengen. De kunstenaar wil aantonen dat de gruwel uit het verleden nog steeds zichtbaar en voelbaar aanwezig is in het leven van vandaag. The Possessed Can Witness in the Court (20.01.2018–29.04.2018) toont een ensemble van werken dat het M HKA recent heeft aangekocht. De archiefpresentatie – verbonden aan het Centrum Kunstarchieven Vlaanderen – toont een selectie uit het archief van Hugo Roelandt (09.02–29.04.2018). Roelandt was een van de pioniers van de performancekunst in België in de jaren zeventig en tachtig. Hij was een artist’s artist die buiten de kunstmarkt opereerde en een scherp oog had voor de maatschappij. Het M HKA beheert het archief van Roelandt en maakt het toegankelijk voor hedendaagse kunstenaars, studenten, onderzoekers en het grote publiek. Het archief loopt ruwweg van 1973 tot 2015, en deze presentatie start met materiaal uit de jaren zeventig. Ook in 2018 blijft de zesde verdieping van het M HKA voorbehouden voor LODGERS. Het programma nodigt een aantal van de meest fantasierijke artistieke initiatieven uit om de tentoonstellingsruimtes van het M HKA te komen bezetten. LODGERS is ontwikkeld als een samenwerkingsverband tussen het M HKA en AIR Antwerpen, dat residenties van drie maanden voor de gastinitiatieven organiseert. De vijfde verdieping tot slot is ook in 2018 de plek voor verrassende interventies en intieme pop-uppresentaties. INBOX is een plaats die inspireert en verrast, en ons een blik gunt in het universum van bevlogen denkers en doeners.

Foto: M HKA