In deze reeks nieuwe uitgaven van Willem Elsschot verschijnt nu het tweede deel “EEN ONTGOOCHELING” uit 1921, een novelle die Elsschot mijn “liefste boek” noemde en die de ondergang van de sigarenfabrikant De Keizer en het perspectief van zijn zoontje Kareltje tot onderwerp heeft. De bedoeling van deze nieuwe publicatie is het verhaal zo aan te leveren met een tekst die zo nauw mogelijk aansluit bij de authentieke tekst van Elsschot zelf. Daarom bevat ze naast deze, een commentaar op, en een uitleg van de spelling waarin Elsschot oorspronkelijk schreef, maar ook de interpunctie die hij bezigde, correcties van zijn taalgebruik en annotaties bij zijn woordgebruik, dit alles verzorgd door Peter de Bruijn op 50 blz. De nieuwe Elsschot delen zijn fraaie boekwerken geworden in een kleine druk. De hedendaagse lezer zal wel even moeten wennen aan de oude spelling.

Het verhaal

De Keizer is een sigarenfabrikant, maar geen erg succesvolle. Klanten kopen zijn sigaren vooral uit beleefdheid. Als voorzitter van de kaartclub De Lustige Whistspelers denkt hij meer aanzien te genieten, tevergeefs. Al zijn hoop is dan maar gevestigd op zijn zoon, Kareltje. Die moet dokter, advocaat of notaris worden. Maar de arme jongen met een te groot hoofd oogst de hoon van zijn klasgenoten en slaagt er helemaal niet in de verwachtingen van zijn vader in te lossen. Wanneer het op school niet lukt, probeert Kareltje het als loopjongen in bedrijven waar zijn vader hem binnenloodst. Ook dat wordt niets. Een Ontgoocheling is een van de boeken waar Elsschot zelf het meest van hield.

Auteur:Willem Elsschot

ISBN: 9789463102537

Prijs: 17,50€

Uitgeverij: Polis