Een vaarbewijsvrij kajuitmotorjacht lijkt het ideale overnachtingsadres in 2018 als Leeuwarden in Friesland de Culturele Hoofdstad van Europa is. Je vaart met de boot van evenement naar evenement, met grote kans op een eerste rangs plaats, want veel manifestaties spelen zich op of aan het water af. Volgens het bureau voor toerisme van Fryslân, Friesland Holland in Wolvega, is nu al sprake van meer dan normale belangstelling voor het huren van een luxe motorjacht.
De Sneker jachtverhuurders Klaas, Bernhard en Thijs Zijda haken stevig in op het eventjaar 2018. Zij breiden hun verhuurvloot uit met vier motorjachten naar 33 schepen. Het gaat om twee nieuwe jachten en twee gebruikte.
De 15 meter lange twaalfpersoons Jordy komt in het voorjaar van 2018 voor het eerst in de vaart. Bijzonder is dat de boot, een investering van bijna een half miljoen euro, vijf hutten met ieder een eigen toilet met wasbak telt. Voor het douchen zijn twee aparte cellen beschikbaar. Uitbreiding nummer twee is een nieuwe 12,70 meter lange Valk-kruiser, de Lauryn. Dit wordt een zogenaamd Royal Class schip met twee tweepersoons hutten met alles erop en eraan, een investering van vier ton. Het derde schip betreft een vijfpersoons Flevo Kotter van 15 meter met zes jaar vaarervaring, de Feriado, wat Portugees voor vakantie is. De laatste toevoeging is een kruiser van het type Aquanaut 1000 uit de 90-er jaren, de Fiomar met vier slaapplaatsen.
Foto: Zijda Yachting in Sneek. Nieuw in 2017 en 2018 bij de Zijda’s: de grijze Lauryn, de blauwe Flevokotter Feriado Elite, de kruiser Fiomar en de Captain Willem Barentsz.
Www.friesnieuws.nl