‘Boekenbeurs 2017 was een warme editie waar de auteur centraal stond en de bezoekerservaring van hoge kwaliteit was,’ aldus Alexis Dragonetti(foto), bestuurder van Boek.be.

AUTEURSPODIUM
Het activiteitenprogramma dat georganiseerd werd op de vier podia, de Showkeuken en in de Spiegeltent lokte in totaal 14.280 bezoekers. Dat betekent dat 1 van de 10 bezoekers van de Boekenbeurs ook een lezing, optreden of debat op het auteurspodium bijwoonde. Op alle podia samen waren ongeveer 350 optredens en lezingen ingepland, dat zijn er 50 meer dan vorig jaar. In de Spiegeltent vonden 40 events plaats. Grootste succes was hier Het Lichaam van Coppens. Ook de 28 demonstraties in de Showkeuken en de 50 workshops in het Ateljee waren echte publiekstrekkers.

SIGNEERSESSIES

Tijdens 2300 signeersessies kon jong en oud kennismaken met zijn of haar favoriete auteur. Het was lang aanschuiven voor een handtekening van o.a. Sandra Bekkari, Jef Vermassen, Nathalie Meskens, Toni Coppers, Pascale Naessens, K3, Marc de Bel, Jeroen Olyslaeghers, Geronimo Stilton, Jeroen Meus, Carlos Ruiz Zafón, Dirk Dewachter, Candy Dulfer, Greg Van Avermaet, Tommy Wieringa, Griet OP de Beeck en vele anderen.

ACTIVITEITEN OP DE STANDS EN RONDOM DE BOEKENBEURS

De Boekenbeurs is een belevingsbeurs waar men advies krijgt, voorleessessies meemaakt, deelneemt aan workshops en ervaringen uitwisselt. Exposanten organiseerden dit jaar meer dan 360 activiteiten op hun stand, voor bezoekers van alle leeftijden. In de Tattoo shop kregen 65 mensen een tattoo, honderden kinderen lieten een tijdelijke tattoo aanbrengen.

HOOGTEPUNTEN 

Auteurs waren massaal aanwezig. Zowel Nederlandstalige als internationale auteurs. Zowel debutanten als vedetten. Literaire auteurs, BV’s, kinderboekenauteurs, filosofen, academici, stripauteurs, … In vergelijking met vorige jaren maakten meer buitenlandse auteurs hun opwachting o.a. Sparks, French, Moyes, Gerritsen, Gandhi, Hawkins, Williams en Arlidge. Grootste publiekstrekker was het bezoek van Carlos Ruiz Zafón. Het Six Word Story project ontving meer dan 3500 inzendingen. De namen van de veertien winnaars vind je op creatiefschrijven.be. De Libelle inzamelactie van kinderboeken bracht 12.500 boeken op, geschonken door bezoekers en standhouders. Samenwerking met Cinema Zuid, Cinematek, Film Fest Gent, Creatief Schrijven en Europalia.

BEZOEKERS

7100 leerlingen van de lagere en de middelbare school kwamen in klasverband op bezoek. 2700 daarvan namen deel aan het begeleide scholenprogramma. De twee nocturnes, de Ladies Night i.s.m. Sanoma en de Night of the profs i.s.m. GEWU waren een groot succes. Op de drukst bezochte dag, 11 november, werden 15.440 bezoekers geteld. In totaal verwelkomde de Boekenbeurs 143.000 bezoekers.

BEST VERKOCHTE BOEKEN Boekenbeurs 2017

Literaire fictie: ‘Butlerknop’ van Pieter Aspe (Standaard Uitgeverij)
Kinder- en jeugdboeken: ‘De rattenvanger’ van het Geluidshuis
Strips: De Miekes-Zonnedorp op z’n kop (Ballon Comics)
Non-fictie vrije tijd: ‘Plan ‘Boost’ van Nathalie Meskens (Borgerhoff&Lamberigts)
Non-fictie informatief: ‘Meester, ik heb geen tranen meer’ van Jef Vermassen (Borgerhoff&Lamberigts)
Top 5 algemeen: ‘De rattenvanger’ van het Geluidshuis
Beste verkochte auteur: Sandra Bekkari

Foto: Ruddy Berghmans