Met o.a. Anja Meulenbelt, Noam Rabinovich, Mahmoud Abu Rahma, Husam Tamary,….
Tijdens het vierde Vredescafé zetten we de tienjarige blokkade van Gaza in de kijker.
Gaza is een smalle zeer dichtbevolkte strook aan de Middellandse Zee die deel uitmaakt van de Bezette Palestijnse Gebieden. Tien jaar geleden onderwierp de Israëlische bezettingsmacht de bevolking van Gaza aan een embargo met zware humanitaire gevolgen. De werkloosheid bedraagt meer dan 40%, de in- en uitvoer van tal van goederen is aan zware restricties onderworpen, de helft van de bevolking leeft in voedselonzekerheid en driekwart moet beroep doen op internationale hulp. Patiënten overlijden omdat het alsmaar moeilijker wordt om vergunningen te krijgen voor medische zorgen buiten de Gazastrook, er is maar 4 tot 6 uur elektriciteit per dag, de waterzuiveringsinstallaties werken niet waardoor het kustwater zwaar bevuild is, etc… De VN waarschuwt al enkele jaren voor de humanitaire gevolgen van het embargo tegen Gaza. De dramatische situatie in Gaza is gekend, maar internationale maatregelen om een einde te maken aan de illegale Israëlische blokkade blijven uit.
In dit vierde vredescafé doen we beroep op een internationaal panel om ons wegwijs te maken in situatie in Gaza en kijken we ook naar wat er kan en moet gedaan worden. We wisselen discussie af met muzikale intermezzo’s van oedspeler Husam Tamary en zorgen voor Palestijnse hapjes en drank.
We delen er ervaringen van het meest recente bezoek aan de regio, gaan in gesprek met Anja Meulenbelt (Publiciste en activiste, Kifaia, Nederland), Noam Rabinovich (Gisha, Israêl) and Mahmoud Abu Rahma (al-Mezan, Gaza)… Muzikaal intermezzo van Husam Tamary.
Praktisch
22 november 2017, 19u30
De Expeditie, Dok Noord 4F, 9000 Gent
Gratis toegang
Organisatie: Vrede vzw en Stichting Kifaia i.s.m. Masereelfonds, Palestina Solidariteit, VictoriaDeluxe vzw
www.vrede.be