Bert Longin en de studenten van het Belgische Solar Team sleepten de bronzen medaille in de wacht op de World Solar Challenge in Australië, het WK voor zonnewagens. Een zeer knappe prestatie. Zeker als je weet dat ze op dag één te kampen kregen met pech aan het achterwiel en zo afzakten naar de zesde plaats.
Het Punch Powertrain Solar Team en Longin eindigden als derde na een zware tocht van maar liefst 3021 km. Sinds zondag 8 oktober waren ze onderweg van Darwin naar Adelaide in hun zelfgebouwde zonnewagen. Een moeilijke race die niet altijd van een leien dakje liep. Zo kregen ze op de eerste dag te kampen met problemen aan het achterwiel en moesten ze enkele geduchte concurrenten voor laten gaan. Maar het team liet de moed niet zakken en vocht terug. Na een spannende laatste dag eindigden de Belgen enkele minuten voor het Japanse team van de universiteit van Tokai. Aan de finish waren zowel de studenten als Longin door het dolle heen.
Om deze verdiende derde plaats in de wacht te slepen, werd er heel het jaar lang hard gewerkt. De Punch 2-solarwagen werd van de meest geavanceerde technologieën voorzien. En Bert Longin zat als ervaren piloot voor de tweede keer aan het stuur om het team te versterken. Een combinatie die duidelijk geloond heeft.