Op zaterdag 14 oktober neemt de stad Antwerpen deel aan de 22ste Nacht van de Duisternis. Op 26 locaties in de stad wordt de klemtoonverlichting gedoofd.  Het doel is de aandacht vestigen op de problematiek van lichthinder. Tijdens de Nacht van de Duisternis dooft de stad de klemtoonverlichting van zaterdagavond 14 oktober 2017 tot zondagochtend 15 oktober 2017. Dit jaar zullen er 26 locaties deelnemen aan deze actie, dat zijn er 3 meer dan vorig jaar. De aanstraling van de gevels op de Grote Markt, Kaasrui, Suikerrui en Oude Koornmarkt wordt ook gedoofd. De openbare verlichting blijft wel branden. Met deze symbolische actie wil de stad samen met de Bond Beter Leefmilieu de aandacht vestigen op de lichthinder. De Bond Beter Leefmilieu roept alle Vlaamse steden en gemeenten op om deel te nemen aan deze actie.
Hieronder vindt u een overzicht van de locaties in Antwerpen waar de klemtoonverlichting zal gedoofd worden op 14 oktober:
·         Museum Plantin-Moretus
·         Het Steen
·         historische gevel in de Braderijstraat
·         Vleeshuis
·         Stadhuis
·         Onze-Lieve-Vrouwehuis in de Keizerstraat
·         Maagdenhuis
·         Rubenshuis
·         Onze-Lieve-Vrouwekathedraal
·         Sint-Bavokerk in Wilrijk
·         standbeeld ‘De Kaeck’ in Wilrijk
·         standbeeld ‘De Monniken’ in Berendrecht
·         standbeeld ‘Den Bierpruver’ in Ekeren
·         districtshuis Deurne
·         districtshuis Berchem
·         standbeeld ‘Panic Zone’ in Berchem
·         standbeeld ‘Kameroen’ in Berchem
·         muurschildering in Villagaspark in Berchem
·         standbeeld ‘Puff Marshie’ in Berchem
·         standbeeld ‘Leeuwin met welp’ in Berchem
·         standbeeld aan ‘Berchempoort’
·         Sint-Jankerk in Borgerhout
·         politiemonument in de Volhardingsstraat
·         Cromwelltank op de Jan Van Rijswycklaan
·         Sint-Bartholomeuskerk in Merksem
·         Den Bell
De Nacht van de Duisternis is een organisatie van de Bond Beter Leefmilieu (BBL) in samenwerking met vzw Preventie Lichthinder en de werkgroep lichthinder van de Vereniging voor Sterrenkunde (VVS). Samen met steden en gemeenten wil de BBL op die manier de problematiek van lichthinder in de kijker zetten.