Juni is uitgeroepen tot chipmaand voor huiskatten. Elke Antwerpenaar die zijn kat dan laat chippen en registreren, kan een subsidie van 12 euro aanvragen. De stad wil eigenaars zo aanmoedigen om dit te laten doen.
Sinds 1 september 2014 moet iedereen die een kat weggeeft of verkoopt, deze eerst laten steriliseren, identificeren en registreren. Een chip biedt tal van voordelen. Zo zorgt een chip ervoor dat verloren gelopen katten sneller herenigd worden met hun baasje. Verder kunnen eigenaars van aangereden katten ook gemakkelijker opgespoord en verwittigd worden. Ten slotte kunnen gechipte katten niet meer anoniem achtergelaten worden. “Het chippen van huisdieren is vooral belangrijk bij katten. Zij worden namelijk vaak pas na enkele dagen als vermist opgegeven, omdat zij wel vaker er enkele dagen tussenuit knijpen”, stelt schepen Nabilla Ait Daoud. “Daarnaast wordt er ook niet vaak melding gemaakt van een gevonden kat. Beide factoren maken het erg moeilijk om het dier nog terug te vinden. Als de kat gechipt is, is de kans veel groter dat ze opnieuw herenigd wordt met haar baasje.”
Chippen heeft bovendien een positief gevolg voor de zwerfkattenpopulatie in Antwerpen. Doordat gechipte katten sneller weer terechtkomen, gaan ze niet zwerven en zich voortplanten. Zo moet de stad de kosten voor hun verzorging en huisvesting niet dragen.
Op www.antwerpen.be/dieren vinden geïnteresseerden meer informatie, de voorwaarden en het aanvraagformulier.

Foto: copyright stad Antwerpen