Op 7, 8 en 9 juni staat in de Van Nelle fabriek tijdens Design District – internationaal trefpunt voor de interieurbranche – een opvallende stand opgesteld. Is het een totempaal? De toren van Babel? Een architecturaal project of een installatie? Het is Thothem, een nieuwe, Belgische speler die zijn debuut maakt op de Nederlandse markt. Thothem koppelt kwaliteitsvol eik van een Belgische meubelproducent aan hedendaagse Belgische vormgeving. De collectie straalt een bijzondere energie uit: krachtige eik + subtiele vormgeving = meubelstukken die niet domineren in de ruimte, maar ermee in dialoog gaan.
Ook bijzonder: de eindeloze stapel mogelijkheden om te combineren en te variëren.
Bezoek gratis Design District, stand V 101

Hard van stapel
Begin 2017 pakte het Belgisch meubelmerk uit met een eerste collectie, als partner van BAD, de Belgian Art&Design beurs. Het publiek mocht de meubels uittesten in het restaurant van de beurs en het mocht feedback geven. Pers en bezoekers waren enthousiast en sindsdien gaat het snel. In Rotterdam koos Thothems art director en ontwerper Peter Vanooteghem voor een andere aanpak om de, ondertussen aangevulde, collectie te presenteren: ‘Terecht kregen we vaak de opmerking dat onze meubels door het aanpassen van één van de onderdelen – de lengte van de poten of de vorm of omvang van het blad van een tafel – een heel nieuwe uitstraling én functionaliteit kregen. We spelen daar maximaal op in, want ja, onze designstukken doen aan multitasken. Een bartafel op hoge poten kan ook een zachte scheidingswand zijn of een werkstation. Maak die poten lager en je krijgt een bijzettafel of een meubel dat niet misstaat in een wachtkamer. Leg er een rond blad op voor een exotisch gevoel. Om de schier oneindige berg aan mogelijkheden te demonstreren, kozen we voor een stand waar we de meubels stapelen. De bezoeker maakt, op een beperkte oppervlakte, kennis met de verschillende gedaantes en karakters van de ontwerpen. En meteen sturen we een architecturale knipoog richting de iconische Van Nelle Fabriek’.

Eenheid in verscheidenheid
Hoe divers de gebruiksmogelijkheden en de sfeerzetting van de meubelstukken ook zijn, er is een grote herkenbaarheid. Eik, van een Belgische meubelproducent met 80 jaar ervaring in de sector, is een determinerende factor: in diverse tonen of bewerkingen zorgt het voor een tijdloze toets van degelijkheid. Voorts getuigt elk stuk van de filosofie van Vanooteghem als ontwerper: zijn design functioneert in de ruimte. Denk tafelpoten die uit de haak staan met het doel om extra ruimte en gebruikscomfort te scheppen. Door de hoek waarin ze geplaatst zijn, geven ze je het gevoel dat je welkom bent om aan te schuiven en creëren ze openheid naar de rest van het interieur. De halfhoge en hoge Thothem kasten, de lage dressoirs in diverse lengtes, de bank en de verlichtingsarmaturen: ze combineren mooi met elkaar en met ander design.
Thothem, Live Natural
De meubelen worden op ecologisch verantwoorde manier geproduceerd en dragen het PEFC-label. Info: www.thothem.com