Abraham Ortelius is een spilfiguur in de evolutie van de kennisverwerving.
Hij is vooral bekend als de uitvinder van de atlas – een boek dat voor het eerst alle kaarten van de wereld samenbracht op hetzelfde format en met dezelfde lay-out. Hij is ook de eerste in de geschiedenis die de continental drift opmerkt.
Ter gelegenheid van zijn 490ste verjaardag zetten twee prestigieuze Antwerpse musea de nalatenschap van deze aardrijkskundige in de kijker.
Het Museum Plantin-Moretus, voormalig woonhuis en werkplek van drukker en uitgever Christophe Plantin, dat een aantal van Ortelius’ mooiste publicaties bewaart en het Rockoxhuis, het huis van burgemeester en verzamelaar Nicolaas Rockox, een goede vriend van Abraham Ortelius.
Museum Plantin-Moretus en het Rockoxhuis vieren de 490ste verjaardag van Abraham Ortelius. En ze doen dat met een webtentoonstelling over het leven en werk van deze belangrijke aardrijkskundige.
In deze webtentoonstelling stellen de conservatoren van het Museum Plantin Moretus u voor aan Abraham Ortelius. Ze vertellen over zijn leven, zijn werk en zijn relatie met andere humanisten van zijn tijd, waaronder drukker en uitgever Christophe Plantin.

Abraham Ortelius wordt als Abraham Ortels geboren in Antwerpen op 4 april 1527 en sterft er in 1598.
Tijdens de eerste helft van de 16de eeuw is Antwerpen in volle economische bloei. Er hangt een sfeer van optimisme en kosmopolitisme.
Maar het liedje blijft niet duren.
De politieke situatie in de Nederlanden verandert dramatisch vanaf de jaren 1560.
Er komt een opstand tegen de Spaanse koning. De Tachtigjarige Oorlog breekt uit en de Nederlanden worden voorgoed gescheiden. Antwerpen begint aan een economische neergang.
Het gezin Ortels bestaat naast Abraham uit vader Leonard, moeder Anne Harrewayers en de zussen, Anne en Elisabeth. Vader is handelaar in antiek. Hij sterft als Abraham 12 jaar oud is. Zijn weduwe zet de familiezaak verder. De familie Ortels heeft sympathie voor de ideeën van de Reformatie.
Abraham is een begaafd kind. Hij kent Nederlands, Grieks, Latijn, Italiaans, Frans, Spaans en ook een beetje Duits en Engels.
Abraham en zijn zussen zijn kaartafzetters, specialisten in het inkleuren van illustraties en kaarten.
Abraham bouwt als inkleurder een succesvol bedrijf uit. Het zal zijn hele leven zijn belangrijkste bron van inkomsten zijn. Abraham heeft ook een handel in antiek, munten, kaarten en boeken.
Ortelius is een humanist. Hij bestudeert de klassieke literatuur en geschiedenis en volgt de evolutie van de wetenschappen. Ontdekkingen in Amerika, Afrika en Azië fascineren hem. Deze kaart van Ortelius werd uitgegeven in 1587 en heeft als titel America of de Nieuwe Wereld, een nieuwe beschrijving.