Op 6 mei openen de Europese instellingen hun deuren voor het grote publiek; dé kans om het kloppend hart van de Europese Unie te verkennen en kennis te maken met de uitdagingen en successen van de EU.
Deze editie valt samen met het 60-jarig bestaan van het Verdrag van Rome en 30 jaar Erasmusprogramma. Twee gebeurtenissen die hetzelfde doel nastreven: mensen uit heel Europa samenbrengen.

Het Erasmusprogramma voor studentenmobiliteit werd gelanceerd in 1987 en is sindsdien één van de grootste successen van de EU en een concreet voorbeeld van de voordelen van de Europese eenmaking. Alleen al tussen 2014 en 2016 namen er 2 miljoen jongeren aan deel!

De dertigste verjaardag van het programma valt samen met die van het Verdrag van Rome. Dit werd op 25 maart gevierd in Rome, exact 60 jaar na dit belangrijke moment van Europese integratie. Op 25 maart 1957 besloten zes Europese landen (Frankrijk, West-Duitsland, Italië, Nederland, België en Luxemburg) om samen te werken op economisch vlak en zo toenadering te zoeken tussen de verschillende landen binnen
Europa.

Het Europees Parlement, de Europese Raad, de Raad van de Europese Unie, de Europese Commissie, het Europees Economisch en Sociaal Comité, het Europees Comité van de Regio’s en de Europese Dienst voor Extern Optreden slaan de handen in elkaar om de bezoekers te ontvangen. Dit is dé gelegenheid om kennis te maken met de werking van deze instellingen en de manier waarop de belangen van de burgers worden verdedigd.

In de Europese wijk, van het Schuman-rondpunt via de Belliardstraat tot het Luxemburgplein, zijn de gebouwen geopend voor het publiek tussen 10u en 18u.

Op het programma : bezoeken van de gebouwen, informatiestands, interactieve activiteiten, debatten, concerten en tentoonstellingen… kortom, tal van activiteiten voor een leerrijke en ludieke dag met het gezin of met vrienden.

In Brussel zijn er op 6 en 7 mei verschillende activiteiten van het Irisfeest. Een heel weekend lang worden er concerten, spektakels en gratis activiteiten voor het grote publiek georganiseerd om de 28e verjaardag van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest te vieren.
Www.europarl.be