ANTWERP, is een prachtig fotoboek met unieke foto’s over Antwerpen, beelden die je Antwerpen terug doen ontdekken de man die hier achter staat is Den Antwerpenaar is het pseudoniem van Matthieu Bout, Jarenlang wist het grote publiek niet wie er achter die account zat, maar de fotograaf, Matthieu Bout (29), maakte zich onlangs bekend. Hij zet dagelijks schitterende beelden van ’t stad op Instagram, waar hij meer dan 13.000 volgers heeft, Ter promotie van zijn nieuw fotoboek maakte Bout onlangs een filmpje van een reeks stadsbeelden.

Het boek wordt ook opgefrist met Aantwaarpse gezegdes zoals Aantwaarps is een weireldtoal – Der is mor ien stad! Al de rest is parking – Zodus, een kieke is gin mus en ne stamp is ginne kus. – As os kat een koei was… – Uit gouwe korenaren schiep god de Antweirpenaren! Uit de restant de rest van’t land – Kzieng A Geire – Maan blaffeturen valle toe, moar da zal ni gebeure als ge nor de foto’s kaikt di de schoenat van Aantwaarpe vertoene, mengse ge kregt echt goesting oem Aanwaarpe noa da te leize te gon bezoeke het is inneens koekenbak!

Zon. Eens is er de scherpe zon, vroeg in de ochtend. Als de laatste uitgaanders en de eerste werkers langs elkaar lopen. De ene gebukt onder het vooruitzicht van een dag die niet anders zal zijn dan de vorige. De andere gebukt onder de eerste tekenen van een kater. Allebei de ogen dichtgeknepen. Voor dat zonlicht dat harde randen maakt in het anders zo afgeronde stadsbeeld. Het brandt op de randen van oude stenen zodat het lijkt of die zelf licht geven.

Guillaume Van Der Stighelen

img_20161103_093748_resized_20161103_094114687

@Den Antwerpenaar is een ludiek personage op het sociaal media. Hij beperkt zich niet tot één kanaal want zowel op Twitter, Instagram, Facebook, Snapchat als You Tube is hij een chauvinistische Antwerpenaar die zijn liefde voor de Koekenstad niet kan wegsteken. Dat daar een typisch en een charmant taalgebruik bijkomt spreekt voor zich. De bezieler achter dit verhaal is Matthieu Bout, een rasechte Antwerpenaar in hart en nieren. Naast zijn fotografische activiteiten ontpopt Mathieu zich tot een zakelijke duizendpoot. Hij is als consultant aan de slag in de bouwchemie en runt met Fitpoint nog een zaak in sport en dieetvoeding, wekelijks speelt hij als bassist in een muziekgroep.

img_20161103_094006_burst001_cover_resized_20161103_094214985

Fotografie: @denantwerpenaar – Matthieu Bout

Voorwoord: Guillaume Van Der Stighelen

ISBN: 9789 053 254 189

Prijs: 24,95€

Uitgever: Artus