Termietenheuvels in de savanne is geschreven door Chinua Achebe, ook wel de vader van de Afrikaanse literatuur genoemd. Hij was de winnaar van de Man Booker International Prize en zijn debuutroman, Een wereld valt uiteen, is in 50 landen vertaald.

Over het boek

Sam, Chris en Ikem zijn al vrienden sinds ze bij elkaar op school zaten. Nu de dictator van hun Afrikaanse land in een coup onttroond, is, spelen ze alle drie een belangrijke rol in het nieuwe regime. Chris is commissaris van informatie, Ikem is hoofdredacteur van de krant en Sam is president. Wanneer Sam zich laat corrumperen door de macht en steeds meer dictatoriale trekken begint te vertonen, moeten de andere twee vrienden zich opnieuw bezinnen op hun eigen positie. Niet alleen hun onderlinge vriendschap komt onder druk te staan, maar ook de toekomst van hun land.

‘Chinua Achebe bracht Afrika naar de rest van de wereld, hij was een groot Afrikaans schrijver en denker; de schrijver in wiens gezelschap de gevangenismuren wegvielen.’ – Nelson Mandela.

Over de auteur achebe

Chinua Achebe (Nigeria, 1930-2013) ging in de jaren vijftig naar Groot-Brittannië om journalistiek te studeren. Zijn debuutroman Een wereld valt uiteen (1958), over de culturele botsing tussen de Niger-iaanse bevolking en de Britse kolonisator, is een van de eerste, belangrijkste en meest gelezen Afrikaanse romans. Inmiddels is Achebe’s debuutroman in vijftig talen uitgegeven, waardoor hij tot op de dag van vandaag de meest vertaalde Afrikaanse auteur is. Achebe won diverse literaire prijzen, waaronder de Man Booker Prize (2007). Ook kreeg hij wereldwijd ruim dertig eretitels toegekend, in onder meer Nigeria, Zuid-Afrika en de Verenigde Staten.

Termietenheuvels in de savanne is geselecteerd voor de Schwob-zomeractie 2016. In ruim twintig leesclubs bespreken lezers en ambassadeurs acht opmerkelijke literaire herontdekkingen. Ga voor meer informatie naar www.schwob.nl/actie.

Singel Uitgeverijen Spui 10 1012 WZ Amsterdam