Dressuurspecialiste Mariette Withages schrijft boek over paarden, mensen en eten

In het prachtige Kasteel van ’s Gravenwezel, zeg maar “ten huize May en Axel Vervoordt”, werd “Er staat een paard in mijn keuken” voorgesteld. Internationaal erkend en gewaardeerd specialiste op het gebied van de hippische dressuursport Mariette Withages schreef dit boek over een periode van meerdere maanden voor mensen die, net als zijzelf, houden van paarden, van kokerellen en lekkere dingen, van vrienden en familie ontvangen en van verhalen waarin paarden en mensen een rol spelen. Niet enkel die verhalen maken het boek tot een uniek iets, maar de auteur nam er ook tientallen recepten in op. Die ze allemaal zelf uitprobeerde en uitschreef. “Er Staat een Paard….” verscheen bij een Italiaanse uitgeverij en eerst in het Engels. Nu zijn ook de nederlands- en franstalige versies een feit.

Schrijven doet Mariette Withages voornamelijk in het vliegtuig. Die gelegenheid doet zich voldoende voor, gezien haar verschillende functies in de wereld van de paardendressuur haar jaar in, jaar uit naar alle werelddelen brengen. Zij was binnen de FEI (Fédération Equestre Internationale) 5* jurylid jarenlang lid en voorzitter van het Dressuur Comité. Ze is een erkend Course Director, lesgever en coach. Mariette Withages jureerde vier Wereldspelen, was voorzitter van de jury op de Olympische Spelen van Athene en technisch gedelegeerde op de O.S. van Sydney en Bejing. Ze fungeerde als jurylid in meer dan 120 Wereldbekerkwalificaties en in zeven wereldbekerfinales. Ze beoordeelde de dressuurprestaties op meerdere Europese, Aziatische, Noord-, Zuid- en Centraal Amerikaanse Spelen en ook de “Pan Am Games”. Ze is medestichtster van de Wereldbeker Dressuur, van de Association of Dressage Event Organisers en van de International Dressage Officials Club, waarvan ze ook voorzitter was en nu ere-voorzitter is. In eigen land is ze lid van de Dressuurcommissie en van de Opleiding en Examencommissie van de K.B.R.F.

Op dit moment is ze coach en trainer van het Braziliaanse Dressuur Team, dat zeer succesrijk was tijdens de Zuid-Amerikaanse Spelen met goud per ploeg en goud, zilver en brons individueel.

DSCF1218cs kopie

Mariette Withages heeft steeds een grote interesse in koken gekoesterd. De “regionale keuken” heeft haar meermaals een mooi verhaal doen kennen over de cultuur en de gewoontes van een land. Zelf ontvangt en kookt ze ontzettend graag. Daarbij gaat ze graag in op ontdekkingen en uitdagingen die haar pad kruisen. Zo bv., toen ze op een vlucht naar Melbourne een boek las over keizerin Katarina de Grote, de moord op haar echtgenoot de tsaar en haar relatie met één van de broers Orlov. Weer thuis jureerde ze in Rotterdam, waar Dr. Reiner Klimke deelnam met zijn zwarte orlovhengst Biotop. En enkele weken later bleek er, op een diner bij vrienden, “kalfsgebraad à la Orlov” op het menu te staan. Nader onderzoek leverde verrassende ontdekkingen op rond de relatie tussen geschiedenis, gerecht en paard. Het bleek lang niet de enige onverwachte combinatie. Tijdens haar vele reizen rond de wereld kreeg ze de kans om een waaier van historische verhalen en recepten te verzamelen. Telkens speelden paard en recept een minstens opvallende en boeiende duo-rol.

Uit deze bonte verzameling informatie vanuit keuken en stal groeide langzaam het stoutmoedige idee voor een mooi boek. Dankzij de Italiaanse uitgeverij Fondazione Emilio Bernardelli Editore uit Paderno-Dugnano bij Milaan kwam dat boek er ook. En wat voor een boek!

Over 374 bladzijden en 10 hoofdstukken vertelt Mariette Withages 88 verhalen en geeft ze 100 recepten prijs. Die tien hoofdstukken gaan over: Snelheid en uithoudingsvermogen, Anatomie van het paard, Oorsprong en diverse rassen, Klassieke scholen en regimenten, Ruiters met naam en faam, Historische plaatsen, Legendarische paarden, Voeding en verzorging van het paard, Stoeterijen en, tenslotte, Tradities en spelen.

“Er staat een paard in mijn keuken” is niet enkel tekstmatig een geweldig naslagwerk, ook qua fotografie wordt in dit boek topkwaliteit geserveerd. Alle foto’s werden speciaal gerealiseerd door de in Kapellen geboren, maar in Milaan wonende topfotograaf Bart Herreman. (http://www.bartherreman.it/). Hij excelleert als creatief vakman en kunstenaar op diverse domeinen zoals mode, inrichting en design, architectuur en life style. Via de digitale component creëert hij met z’n camera en computer een wereld van fantasie en surrealisme. Mensen en dieren zijn dankbare elementen in zijn uniek universum. Zijn werk verscheen in de meest prestigieuze tijdschriften van Europa.

De tekeningen die het boek sieren zijn van de hand van Raymond Withages, echtgenoot van Mariette en eveneens gereputeerd coach en lesgever dressuur.

“Er staat een paard in mijn keuken” is uitgegroeid tot een ambitieuze maar tegelijk toegankelijke toppublicatie die vanaf nu beschikbaar is in drie taalversies: Engels, Nederlands en Frans. Het boek is beschikbaar via Amazon.com en tevens in de betere paardensportwinkels.

 

Auteur: Mariette Withages

Fotografie: Bart Herreman

ISBN  978-88-95103-03-7

De prijs bedraagt € 50,00.

Uitgeverij: Fondazione Emilio Bernardelli Editore, Paderno-Dugnano, Italia

http://www.ibs.it/editore/Fondazione+Emilio+Bernardelli/Fondazione+Emilio+Bernardelli.html

 “There is a horse in my kitchen”

ISBN 978-88-95103-01-3

 “Il y a un cheval dans ma cuisine”

ISBN NR 978-88-95103-02 –0